Back to top

A 2022-es vb ankétja: Argentína megérdemelt sikere

Publikálva: 2022, december 21 - 07:25
A 2022-es világbajnokság immár a múlté. Argentína diadala mellett a torna több érdekes pillanatot is hozott. Hogyan értékelik a szakértők a Katarban látottakat?
A 2022-es vb ankétja: Argentína megérdemelt sikere

Ladislav Kubalíknak, Guľa vezetőedző segédéjének és Pavol Hrnčiarik kapusedzőnek ugyanazt a három kérdést tették fel a vb kapcsán.

1. Mit mutatott önnek a világbajnokság, milyen trendeket hozott a világfutballba?
2. Jó kezekbe került a trófea?
3. A torna által hozott tipikus vagy új dolgokból mely marad meg ön szerint a bajnokságokban is? Illetve szeretné, hogy megmaradjanak?

Ladislav Kubalík:

1. Azt gondolom, beigazolódott, amit a torna előtt is mondtunk: a világ majdnem legjobb csapatai és játékosai találkoztak. A közvélekedés szerint a világ- és Európa-bajnokság, továbbá a Bajnokok Ligája adja meg a modern labdarúgás trendjeit. Arról is meggyőződhettünk, hogy az egész játék az óriási sebesség irányába mutat. Ezalatt nemcsak a futógyorsaságot, hanem az általános dolgokat is értem. Van egy jövőbemutató kérdés, mert az egyik trend alapján egyre kisebb területen zajlik a játék, a védelmek fejlődnek, javulnak. Szerintem ez afelé mutat, hogy rövidesen nem a maximális gyorsaság lesz a fontos, inkább, hogy a legrövidebb idő alatt a lehető legnagyobb gyorsaságot fejtsük ki. Például Marokkó mélységi irányban futballozott tizenkilenc méteren, itt akarták a lehető legnagyobb gyorsaságot kifejteni. Megmutatkozott, hogy amennyiben a gyengébb képességű csapatok aktívan futballoznak, képesek a legjobbakkal és konkurálni. Mindegyik együttes taktikailag, erőnlétileg és fizikailag is alaposan fel volt készítve. A fizikai felépítés dominált, de számomra kérdés, hogy ez mit is takar pontosan. Ez nemcsak a játékosok súlyát, magasságát és testfelépítését jelenti, de annak a képességét is, hogy valaki ismételten és gyorsan fusson. A taktika szempontjából is több olyan dolgot láthattunk a nagyon korán kiesett Spanyolországtól és Németországtól, akiket talán a végső sikerre is esélyesnek tartottak. Ennek ellenére is képesek voltak olyan dolgokat mutatni, amelyek szerintem kihatással lesznek a jövő világszintű labdarúgásának jövőjére is.

2. Tekintettel arra, hogy Argentína győzedelmeskedett a döntőben, mindenképp. Szerintem ezt jelenleg senki sem vitatja. Az első meccsükön kívül a franciák mellett a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtották, kiválóan megszervezett védelemmel és veszélyes támadósorral rendelkeztek. Ráadásul Messi személyében volt egy olyan egyéniségük, aki képes volt eldönteni a meccseket. Számára ez volt a csodálatos pályafutása talán legemlékezetesebb csúcspontja. A döntőben a támadófutball diadalát láthattuk. A televízióban, rádióban és a közösségi hálókon folyó beszélgetésekben szinte mindenki taktikai csatát várt, ami bizonyos szempontból be is következett, de a meccs 3:3 lett, volt hosszabbítás és csomó gólhelyzet. Végül csak büntetőpárbajban dőlt el a kimenetel, de mindkét csapat minőségi védekezést mutatott be.

3. Szerintem a labdarúgás továbbra is egy játék, amelynek az érzelmeken kellene alapulnia. Jó lenne, ha főleg a pozitív emóciókat sikerülne átvenni. A másik csapat a meccs közben ellenfél, de a lefújás után a pozitív érzelmekről kellene a dolognak szólni a szurkolók, játékosok és a csapatok körében. Jó lenne, ha javulnának a VAR bevezetésének feltételei a mi bajnokságunkban is, csak nem tudom, ez lehetséges-e. A meccseken nagyon sok volt a hosszabbítás és kérdéses, hogy hat ez a játékosokra, ha a mérkőzésszám ugyanannyi marad, mint eddig. Ha ez a trend megmarad, majdnem mindegyik összecsapás olyan lesz, mintha hosszabbításba torkollott volna. A pozitív érzelem a lényeg.

Pavol Hrnčiarik:

1. Japán, Marokkó, Horvátország vagy Argentína az első mérkőzés utáni teljesítménye megmutatta, mennyire fontos a csapatszellem és az egységesség. Belgium esete ennek a teljes fordítottja volt. Szintén elmondhatom, hogy ez a világbajnokság alátámasztotta a tényt, hogy a labdatartási százalék nem befolyásolja a végeredményt. Úgy érzem, ezen a tornán láthattuk a legtöbb meglepetést, leggyakrabban azt történt, hogy a kevesebb labdabirtoklással rendelkező együttesek nyerték a meccseket. Szerintem ez a két dolog szorosan összefügg.

2. Szerintem igen. Elveszítették az első összecsapást, kétszer adtak le kétgólos vezetést, ám ennek ellenére fejben erősek maradtak. Természetesen Messi volt a kulcs és Martinez kapus, aki mindegyik találkozón megmutatta a tudását. Akár a büntetőpárbajokban, vagy az Ausztrália és Franciaország elleni összecsapások utolsó másodperceiben. Ezért azt gondolom, jó kezekben van a kupa.

3. Mindenképpen támogatom, hogy minden meccsen legyen VAR. Nem tudom, jó irány-e a 10-15 perces hosszabbítás, még ha ennyi is a reális ráadás, ám tényleg nem tudom, át lehetne-e emelni a mi bajnokságunkba. 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies