Jelenlegi hely

Zenta a város napját ünnepelte

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 15 - 19:33 | Testvérvárosi hírek
Zenta város napja és a zentai csata 322. évfordulója alkalmából szeptember 11-én a városházán díszülést tartottak.
Zenta a város napját ünnepelte

Az ünnepi rendezvényen tiszteletét tette Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterhelyettese, Zoran Đorđević, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Petar Mudri tiszteletbeli török konzul, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Vladimir Galić tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár, Nikola Lukač, az Észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A meghívottak között voltak továbbá egyéb állami és tartományi szervek képviselői, a testvérvárosok és a környező települések küldöttei, a vallási közösségek, a gazdasági és oktatási intézmények képviselői és Zenta város önkormányzatának képviselői is.

Az ünnepség kezdetén a szerb himnuszt a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a magyar Himnuszt pedig a Cor Jesu kamarakórus előadásában hallgatta meg a közönség, majd az egybegyűlteket Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnök asszonya üdvözölte. A rendezvény színvonalát egy rövid alkalmi művészeti összeállítás is emelte, amelyben felléptek a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermekkórusának tagjai, valamint a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ Đeram énekcsoportjának tagjai.

A város elöljárói nevében Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki ünnepi beszédében összefoglalta, mely eredményekre lehetnek igazán büszkék az elmúlt egy évben. Szólt a legfontosabb beruházásokról, köztük az új hőerőtelep kiépítéséről, az ivóvíz javítására irányuló hatástanulmány elkészítéséről, a gimnázium épületének felújításáról, a Thurzó Lajos Általános Iskola jelenleg is folyamatban lévő teljes körű felújításáról, a kórház közelgő rekonstrukciójáról, az egyházi objektumok, a városi medence és a labdarúgó-stadion felújításáról, valamint egyéb előrelépésekről is a község területén.

A díszvendégek közül Dömötör Csaba miniszterhelyettes köszöntötte az ünneplő zentaiakat, aki úgy fogalmazott, hogy egy olyan csatára emlékezünk, amely időtállóan bizonyítja, hogy a keresztény kultúrát csak összefogással lehet megvédeni, majd Magyarország és Szerbia kapcsolatáról szólva elmondta, jó döntés volt szorosabbra fűzni a szálakat, nemcsak az itt élő magyar közösség, hanem az európai szolidaritás szemszögéből is.

– Az aktuális gazdasági és politikai megfontolásokon túl is van oka annak, hogy Szerbia és Magyarország az együttműködés útját járja. Az itt élők jól tudják, hogy a történelem senkinek sem hagy nyugtot, annak sem, aki úgy érzi, megérdemli. A legnagyobb kihívás mégsem külső, hanem belülről érkezik az identitásválság és a kulturális önfeladás formájában. A közép-európai államok ebben a vitában az őszinte szó hívei: különböző nyelveken beszélünk, de abban egyetértünk, hogy a jövőt csak akkor tudjuk megnyerni, ha nem adjuk fel kulturális alapjainkat, mindenekelőtt keresztény gyökereinket. Túlságosan sokan küzdöttek a keresztény értékekért az előző évszázadokban, egyebek között itt a Tisza-part mentén, hogy mi most feladjuk őket. Zentánál nem is találhatnánk jobb helyszínt arra, hogy kimondjuk: Közép-Európa népeiben nem hunyt ki az elhatározás, hogy megvédjük azt, ami évszázadokon keresztül naggyá tette Európát. Ezért a célért magyarok és szerbek tudnak és – amint az elmúlt évek bizonyították – akarnak is együtt dolgozni – emelte ki Dömötör Csaba.

Zoran Đorđević miniszter szintén a magyar–szerb kapcsolatok fontosságát emelte ki, és úgy fogalmazott, hogy habár mindig azt hangoztatjuk, soha nem volt ilyen jó a két ország közötti kapcsolat, mint amilyen most, meggyőződése, hogy az együttműködést még ennél is magasabb szintre lehet és kell is emelni. Beszélt arról is, hogy Zenta jó példája annak, hogyan tud két nemzet, a szerb és a magyar gyümölcsözően közösen dolgozni, ami tartományi és köztársasági szinten is eredményesen valósul meg.

Az ünnepi beszédek után Tatjana Balo és Czegledi Rudolf átadták a község legrangosabb elismeréseit az arra érdemes személyeknek. Pro Urbe életműdíjban részesült Fodor István, lapunk felsőhegyi nyugalmazott újságírója, szerkesztője, Pro Urbe plakettel jutalmazták dr. Katona Editet, zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az újvidéki Magyar Tanszék tanárát, a Iuventus Pro Urbe plakettet pedig Szabó Szebasztián zentai úszótehetség érdemelte ki, ő viszont nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Posztumusz Pro Urbe életműdíjjal az idén januárban elhunyt Nebojša Basarićot tüntették ki, aki fáradhatatlan mozgatója és szervezője volt a város kulturális életének. Az elismerést fia, Miroslav Basarić vette át.

Czegledi Rudolf polgármester két köszönőlevelet is átadott az ünnepség végén. Az egyiket Zsemberi Jánosnak, a TSC Labdarúgóklub vezetőjének adományozta a Zentán megvalósított befektetéseiért és ezáltal a sportélet fejlesztéséért. A másik köszönőlevelet a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében tíz éve fennálló Ispiláng gyermektánccsoportnak adományozta a magyar néphagyomány és azon belül a magyar néptánckincs minél szélesebb körben való megismertetésében vállalt szerepéért. Az elismerést Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója vette át.

A díszülést követően az ünnepség résztvevői a Tisza-parti emlékhelyhez vonultak, ahol megkoszorúzták a zentai csata emlékművet. Az emlékezés virágait a magyar és a szerb kormány nevében, a tartományi szervek, a konzulátusok képviseletében, a testvérvárosok nevében, az önkormányzat és a községben működő pártok nevében helyezték el.

Dunaszerdahely városának nevében Karaffa Attila alpolgármester vett részt az ünnepségen, valamint a a Tisza-parti emlékhelynél elhelyezte a város koszorúját tisztelegve az elesett hősök előtt. Az alpolgármester megtekintette a helyi stadiont is, ahol a TSC játszik, a sportcsarnokot, majd találkozott a testvárváros képviselőivel, illetve a magyar kormány jelenlévő tisztségviselőivel is.
 
Magyar Szó, hhá (Fotó: Gergely József, Herédi Krisztián)

Címkék: Zenta