Back to top

Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely

Publikálva: 2019, június 6 - 09:29
Kornfeld Tibor, Dunaszerdahely szülötte jóvoltából színes kép tárul az olvasó elé szülővárosa gazdag zsidó történelmének eseményeiről. A kötet új, bővített kiadása a napokban kerül a könyvesüzletekbe.
Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely

Dunaszerdahelyt a múltban jogosan illette meg a „Kis Palesztina”, később pedig a „Kis Jeruzsálem” jelző, hiszen a zsidók itt a 18. század elejétől nem csak többségben éltek, hanem aktívan részt vettek a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében. Gazdag levéltári anyag és számos hozzáférhető irodalmi mű állt a szerző rendelkezésére, nem beszélve a régi emlékekről, melyekkel az idős korosztály segített felidézni a múltat. 
Dunaszerdahelynek ezt a dinamikus fejlődését törte meg a második világháború, a holokauszt, ami radikálisan megváltoztatta a város lakosságának összetételét. Közép-Európa térképéről eltűnt egy zsidó többségű városka, amelynek nem volt párja a térségben. 
Ezzel a könyvvel egy felejthetetlen emlékmű épült az ismert és ismeretlen zsidó polgártársak emlékére, akik a történelem folyamán Dunaszerdahely sokszínű képét alkották. A holokauszt 75. évfordulója alkalmából jelenik meg újra a kötet bővített kiadásban, amely többek között visszaidézi az akkori Magyarországról fasiszta haláltáborokba deportált zsidó honfitársaink emlékét. 

Keménytáblás, 360 oldal, színes krétapapíron, többszáz fotóval

Ezt már olvasta?

Tilajčík Imi

Tilajčík Imi

1954. június 18-án született Hegyétén, munkáscsalád...

Címkék: Kornfeld Tibor