Back to top

Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely

Publikálva: 2016, október 13 - 09:05
Kornfeld Tibor mérnök (1952), Dunaszerdahely szülötte jóvoltából színes kép tárul az olvasó elé szülővárosa gazdag zsidó történelmének eseményeiről.

Dunaszerdahelyt a múltban jogosan illette meg a „Kis Palesztina”, később pedig a „Kis Jeruzsálem” jelző, hiszen a zsidók itt a 18. század elejétől nem csak többségben éltek, hanem aktívan részt vettek a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében. Gazdag levéltári anyag és számos hozzáférhető irodalmi mű állt a szerző rendelkezésére, nem beszélve a régi emlékekről, melyekkel az idős korosztály segített felidézni a múltat.

Dunaszerdahelynek ezt a dinamikus fejlődését törte meg a második világháború, a holokauszt, ami radikálisan megváltoztatta a város lakosságának összetételét. Közép-Európa térképéről eltűnt egy zsidó többségű városka, amelynek nem volt párja a térségben.

Ezzel a könyvvel egy felejthetetlen emlékmű épült az ismert és ismeretlen zsidó polgártársak emlékére, akik a történelem folyamán Dunaszerdahely sokszínű képét alkották. A holokauszt 70. évfordulója alkalmából jelent meg a kötet, hogy visszaidézze az akkori Magyarországról fasiszta haláltáborokba deportált zsidó honfitársaink emlékét.

Ezt már olvasta?

Cookies