Back to top

Vérüket adták, hogy másokon segíthessenek

Publikálva: 2019, június 23 - 17:50
A MAX üzletközpontban már évek óta zajlik a Bálint-napi vércsepp nevű akció. Az idén első alkalommal szerveztek a Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Egyletével és a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat érsekújvári részlegével közösen nyár előtti véradást.
Vérüket adták, hogy másokon segíthessenek

„Nyáron még több vérre van szükség, mint az év egyéb szakaszában, ugyanakkor - ahogy mindenki más - nagyon sok véradó is a szabadságát tölti, így kevesebb lehetőség van véradást szervezni. Ezért a Vöröskereszt területi egyletével és a transzfúziós szolgálattal közösen még februárban eldöntöttük, hogy lehetőségeinkhez mérten nyáron is igyekszünk segíteni. Hagyományteremtő céllal vágtunk hát bele a Nyári MAXi vércsepp nevű akciónkba, és a mostani tapasztalat alapján szeretnénk a jövőben is folytatni ezt a rendezvényt” - nyilatkozta portálunknak Ferenci Ildikó, a MAX üzletközpont menedzsere.

Az első alkalommal megrendezett nyári véradáson ugyan kevesebben vettek részt, mint a februárin, de a transzfúziós szolgálat vezetője így is sikeresnek ítélte meg a mostani rendezvényt. Összesen 46-an jelentkeztek véradásra, ami nagyon jó adatnak mondható nyár elején, pláne ha figyelembe vesszük, hogy az emberek még nem szokták meg ezt az időpontot. A doktornő azt is elmondta, hogy nyáron nem csak a szabadságolások miatt nehezebb feltölteni a transzfúziós állomások vérbankjait. Mivel elég sok olyan vírushordozó állattal találkozni manapság, melyek komoly betegségek hordozói lehetnek, ezért aki nyári szabadsága idején olyan területen tartózkodott, melyet az egészségügyi világszervezet problematikusnak ítélt meg, attól hazaérkezése után minimum 28 napig nem lehet vért venni.

„Lehet, hogy a jelentkezők létszáma nem érte el a februárban megszokottat, de mi is örülünk annak, hogy az első alkalommal megszervezett véradáson ilyen szép számban jelentek meg segíteni kész emberek. Azt pedig csak kiemelni tudom, hogy 13 első alkalommal vért adót is jegyezhettünk! Mindenképpen sikernek könyvelhetjük el a mostani akciót, és bízom benne, hogy még hosszú évekig lesz lehetőség a folyatásra” - mondta el portálunknak Dagmar Nagyová, a Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Egyletének igazgatója.

Szöveg és képek: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies