Back to top

A véradók hősök, akik életet mentenek

Publikálva: 2023, november 16 - 07:28
Ahogy az elmúlt években, az idén is nagy szeretettel és tisztelettel hívta meg a Dunaszerdahelyi járás véradóit a Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi titkársága november 15-én a Véradó napi ünnepségre, melyen a többszörös véradókat tüntették ki.
A véradók hősök, akik életet mentenek

Tilajčík Edit, a díjátadó háziasszonya köszöntötte a megjelenteket, elsősorban azokat az önkéntes véradókat, akik önzetlen cselekedetükkel többszörösen segítettek embertársaikon.

„Ezen a napon azok előtt rójuk le tiszteletünket, akik hosszú idő óta önzetlen cselekedettel bizonyítják, hogy még létezik emberséges tett, nemeslelkűség, felebaráti szeretet. Önök, véradók, a legdrágább kincset, a vérüket adják azért, hogy segítsenek életeket menteni. Ez a legemberbarátibb, leghumánusabb cselekedet, amiért hála és köszönet jár“ – mondta el az est háziasszonya, hozzátéve, hogy az ünnepségen kitüntetett véradók összesen 1825 liter vért adtak, és összesen 12 168 emberéletet mentettek meg. Az ünnepeltek mellett üdvözölte városunk alpolgármestereit, Karaffa Attilát és Puha Györgyöt, valamint a járás településeinek vezetőit, a Vöröskereszt megjelent tagjait.

Az üdvözlő szavak után dr. Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere köszönő szavait hallgathatták meg a jelenlévők, aki nagy örömmel köszöntötte a jelenlévőket a városvezetés és az önkormányzat nevében. Mint mondta, nemcsak alpolgármesterként, hanem hivatásából adódóan orvosként is köszöni a véradók  áldozatkész hozzáállását.

Beszédében hangoztatta, hogy a vér mennyire nélkülözhetetlen a betegek gyógyításában, ugyanakkor a tudomány mai állása szerint a mesterségesen nem előállítható, semmi mással nem pótolható, csak véradással.

„A véradók olyan hősök, akik életet mentenek nap mint nap és ezzel példát mutatnak mindannyiunknak ...

A véradók önmagukat másokért áldozzák fel - a remény és az élet megmentői. Semmit sem kérnek cserébe, nem dicsekednek vele, de ha kell, önként nyújtják karjukat embertársaik megsegítésére. Ők a csendes hősök, akik a társadalom értékes tagjai“ – emelte ki városunk alpolgármestere.

Földes Henrietta, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet ápolásért felelős igazgatóhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy az ünnepségen díjazottak olyan emberek, akiknek nem közömbös mások sorsa, és akik a mai rohanó és sokszor személytelen világban nem csak magukra gondolnak. Szerdai személyes, megható élményét is elmesélte, amikor a saját bérmakeresztlányának volt szüksége vérre, ekkor még inkább tudatosította, mekkora szükség van az önkéntes véradókra.

„A véradást nemcsak erkölcsi, hanem emberi kötelességnek is kell tekinteni, ez a polgárok kulturális érettségének, erkölcsi szintjének mutatója, az emberek közötti kölcsönös kapcsolat megnyilvánulása“ – mondta Földes Henrietta, miközben köszönetet mondott a hozzátartozóknak és a munkaadóknak is, akik támogatják a véradókat tevékenységükben.

A köszöntők, majd Kosár Józsa Janka és Kosár Szabolcs kedves dallamai után következett a véradók díjazása, melyben dr. Misányik Tibor, a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Szervezetének elnöke, és a szervezet alelnöke, dr. Štuller Peter segédkeztek.

Az idén 26 bronz (10 alkalommal adott vért), 52 ezüst (20 véradás), 26 arany (férfiaknál 40, nőknél 30 véradás) és 10 gyémánt (férfiaknál 80, nőknél 60 véradás) Janský-emlékplaketteket adtak át. A díjazottak közt 9 dunaszerdahelyi vehetett át bronz, 8 ezüst, 4 arany emlékérmet, Balla Róbert pedig a Janský-érem gyémánt fokozatát vette át.

A Vöröskereszt legmagasabb véradói elismerését, a Kňazovický-érmet a gellei Erik Nosek (101 alkalommal adott vért), a bősi Csáno Tibor (100 alkalommal adott vért) és a nemeshódosi Škarda Jozef (101 alkalommal adott vért) érdemelte ki önzetlen segítségével.

A véradók kitüntetése mellett a Szlovák Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Egységének köszönőlevelét vehette át Takács Tímea, az ünnepélynek helyt adó Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója „a sokéves együttműködésért az ifjúsági elsősegély versenyben és a véradói ünnepélyes kitüntetés segítségében“ nyújtott munkájáért; Pongrácz Kálmánt, a dunaszerdahelyi Idősek Otthonának igazgatóját helyettesítve kolléganője „a sokéves együttműködésért és az ápolói tanfolyam praktikus rész közös szervezéséért“, illetve „a sokéves együttműködésért és a gyermekápolói tanfolyam praktikus rész közös szervezéséért“ a szociális szolgáltatóközpont igazgatónője, Bíró Johanna.

A kitüntetetteknek gratulálunk, áldozatos tevékenységüket pedig hálásan köszönjük szerkesztőségünk nevében is!

A díjátadón készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies