Back to top

A város ingyen elszállítja a kisebb építkezési hulladékot

Publikálva: 2020, augusztus 6 - 07:07
Dunaszerdahely városa a Municipal Real Estate Kft-n keresztül felajánlja lakosainak, hogy ingyenes elszállítással segíti a kisebb építkezési hulladékaik elszállítását, illetve minimális költséggel azok lerakását a városi telephelyre. Dr. Hájos Zoltán polgármestert ezúttal arról is kérdeztük, mik ennek a feltételei.
A város ingyen elszállítja a kisebb építkezési hulladékot

„Mint az egyre jobban köztudott, az EU-s előírások folyamatosan arra ösztönzik az egyes tagállamokat, hogy lakosaik minél nagyobb mértékben osztályozzák a hulladékot – egyes nyugat európai országokban ez az arány már a 90%-ot is eléri.

Sajnos, e tekintetben Szlovákia még a sor végén kullog. Pedig mindenki szeretné környezetét szebbnek látni, s elvárja a tisztaságot, ugyanakkor vannak, akik sokszor a közösség kárára cselekednek. Elég csak arra gondolni, hány esetben jelennek meg városunk különböző pontjain illegális szemétlerakatok…

Azzal is tisztában van a többség, hogy a Dunaszerdahely közterületein vagy kataszterében az autókból „kifordított”, eldobált hulladéknak az összeszedését és elszállítását az önkormányzatnak bizony abból a kommunális hulladék kezelésére befolyt pénzösszegből kell térítenie, amit a város lakosai befizetnek.
Ezért is hangsúlyoztuk már, közös érdekünk jelenteni a városi rendőrségnek azonnal, ha ilyet tapasztalunk, hogy tetten lehessen érni a szemetelőket, és súlyos bírsággal büntetni károkozásukat.

Dunaszerdahely önkormányzata az elmúlt években igyekezett polgárait meggyőzni, hogy megéri osztályozni a szemetet. Két ízben kampányoltunk amellett, hogy a lakosok minél többet szeszelektáljanak. Az utolsó három év statisztikáját tekintve ennek meg is lett az eredménye: 2017-ben 306,54 tonnát, 2018-ban 956,6 tonnát, s tavaly már 994,81 tonnát sikerült szelektálni.

És ez megtérül, hiszen minél nagyobb mennyiségű hulladékot osztályoz a lakosság, annál kevesebb államilag megszabott lerakási díjat kell kifizetni az önkormányzatnak a hulladéklerakatot működtető cégnek.

Dunaszerdahely költséghatékonyságát szeretnénk növelni a következő szolgáltatásunkkal is.

Technikailag felkészültünk arra, hogy 2020. szeptember 1-jétől a Municipal Real Estate Kft. 500 kg-ig ingyenesen elszállítja városunk lakosainak az építkezési hulladékát, akik átépítenek vagy csinosítanak lakásukon, házukon. A lakosok 48 órával az átépítés előtt jelezhetik az igényüket (elérhetőség: Mészáros Ildikó +421 918 494 630, vonalas: +421 31 552 76 39), így amikor elkezdődik az átalakítás, a Municipal munkatársai kihelyeznek a blokk vagy a családi ház elé egy kis méretű konténert az építkezési törmelék számára.

Természetesen ez nem vonatkozik az új építésű házakra, hiszen ott több hulladék keletkezik, illetve ott a beruházónak kell az építkezési hulladék elszállíttatását fizetnie. A kisebb átépítések, felújítások 500 kg-ot nem meghaladó mennyiségét tudja majd a városi cég ingyenesen elszállítani telephelyére. Egyedüli illetékként pedig csupán a hulladéklerakási díjat kell téríteni, ami valóban 100 kg-onként 6,13 euró.

Aki persze nem kéri ezt a szolgáltatást, annak is lehetősége van a Municipal telephelyén, az említett hulladéklerakási díj ellenében megszabadulnia építkezési hulladékától.

Számunkra, illetve a lakosok számára pedig ott válik igazán fontossá ez a szolgáltatás, hogy az építkezési hulladék nem a keveredik a (drágább hulladéklerakási díjjal felszámolt) kommunális hulladék közé. Annak hulladéklerakási díja a települések számára ugyanis magasabb, mint az építkezési hulladéké (tonnánként 12, míg az építkezésié 7 euró). Ám mivel az következő időszakban a kommunális hulladéklerakási díj emelkedni fog, tonnánként nem öt, de tíz eurót is spórolhat a város.

Magyarán ha környezettudatosan cselekszünk, akkor a városnak, az itt lakóknak tesszük olcsóbbá ezt a mindennapi életünkben rendkívül fontos szolgáltatást.”

Ezt már olvasta?

Cookies