Back to top

Változások a kötelező oltások terén

Publikálva: 2019, december 30 - 09:19
Szlovákiában január elsejétől változik az oltási naptár. Az egészségügyi minisztérium honlapján tette közzé a vonatkozó rendelet módosításait, melyek várhatóan 2020. január elsejétől lépnek érvénybe. A változások a kanyaró, a mumpsz és a rubeola oltási programra vonatkoznak.
Változások a kötelező oltások terén

A gyerekek már életük ötödik évében megkapják az oltást

Míg eddig a gyermekeket a betöltött 11. életévükben oltották újra, az új oltási rend szerint ezután már életük ötödik évében megkapják a második adag oltóanyagot a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen, melynek egységes elnevezése az MMR védőoltás.

Az MMR védőoltás első adagjának beadási időszaka változatlan marad: a csecsemők 15 és 18 hónapos koruk között kaphatják meg az első adagot.

A törvény módosításával azonban pontosították az első adag beadásának idejét. E szerint legkorábban a 15. hónap betöltésének első napján olthatóak a gyermekek.

Az oltási naptárban bekövetkező változásokat a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma által szabályozott „A fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó részletek megállapításáról” szóló rendelet tartalmazza (85/2008 Z. z.).

A módosítás azért vált szükségessé, hogy csökkentsék az óvodás korú gyermekcsoportokban a kanyaró kialakulásának és elterjedésének kockázatát.

Példaként említik, hogy Dániában, Görögországban, Írországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban is a gyermekek újraoltása már ötéves korban megtörténik.

A napokban lemondott egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská szerint fontos okból fogadták el a módosítást. Szándékuk az, hogy azok a gyermekek, akik az óvodák utolsó osztályába járnak, már teljes egészében oltottak legyenek, azaz  a két adag oltásnak köszönhetően teljesen védettek legyenek a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlővel szemben. A miniszter asszony szerint „ez a lépés csökkenti a kanyaró kialakulásának és elterjedésének kockázatát a gyermekcsoportokban és erősíti a gyermekek egészségének védelmét”.

Azok a gyerekek, akik jövőre már több mint ötévesek lesznek, továbbra is 11 évesen kapják az  MMR-oltás második adagját.

A módosítás a 2010. január 1. és 2015. december 31. között született gyermekekre vonatkozik – áll a minisztérium honlapján.

Ez tulajdonképpen  azt jelenti, hogy 2025-ig a 15 és 18 hónapos gyermekeket oltják az első adaggal, valamint ebben az évben még egyidejűleg oltják az öt és tizenegy éves gyermekeket is.

2026-tól viszont az újraoltás már csak a gyermek ötödik életévében lesz lehetséges (az első oltás továbbra is 15 és 18 hónapos kor között történik).

Az MMR védőoltás a kanyaró (M), a mumpsz (M) és a rubeola (R, rózsahimlő) ellen ad védettséget, melynek köszönhetően a betegség előfordulása drasztikusan csökkent.

Ezek a betegségek súlyos szövődményekkel járhatnak

A kanyaró fülfertőzést, légzőszervi panaszokat és agyhártyagyulladást/agyvelőgyulladást okozhat.

A mumpsz részleges vagy teljes süketséget okozhat, valamint duzzadt, fájdalmas heréket idősebb fiúk és férfiak esetében.

A rubeola szintén agyvelőgyulladást okozhat és befolyásolhatja a véralvadást. Állapotos nőknél vetélést vagy a baba jelentős egészségkárosodását okozhatja, például vakságot, süketséget, szívproblémákat vagy agykárosodást.

Az MMR védőoltás nélkül szinte minden gyermek megkapja mind a három betegséget.

felvidek.ma, MZ SR

Ezt már olvasta?