Back to top

Változás a diétás élelmiszerek és az egészségügyi segédeszközök esetében

Publikálva: 2017, december 2 - 09:55
A parlament által jóváhagyott jogi norma szerint, mellyel módosították a gyógyszerek, az egészségügyi segédeszközök és diétás élelmiszerek térítésének feltételeit, a jövő évtől az önrész határértékébe a gyógyszereken kívül az egészségügyi segédeszközöket és diétás élelmiszereket is beszámítják majd. Egyes csoportok esetében ellenben emelik az önrész határértékét.
Változás a diétás élelmiszerek és az egészségügyi segédeszközök esetében

Az egészségbiztosítók jelenleg a biztosítottak egyes csoportjának visszatérítik a receptre felírt gyógyszerek utáni pótdíjat. Amennyiben a beteg többet fizet, mint amennyi az önrész határértéke, az adott összeget az egészségbiztosító negyedévente visszatéríti.

Ha az orvos a beteg számára pótdíjas diétás élelmiszert ír fel, azt beszámítják majd az illető önrészének a határértékébe, hasonlóképpen, mint ahogy azt alkalmazzák a gyógyszerek, vagy az egészségügyi segédeszközök esetében.

„Tehát amennyiben a beteg többet fizet, mint ami a határértékben meg van állapítva, az egészségbiztosító az összeget postai utalványon, vagy a megadott számlára automatikusan visszatéríti. Nem szükséges azt kérvényezni, sürgetni, vagy valamilyen fizetési bizonylatot a biztosítóban leadni. Az önrész határértékének átlépése utáni összeg kifizetését mindig az egészségbiztosító rendezi"- közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Az önrész határértéke a biztosítottak egyes csoportjának esetében megváltozik. A dokumentum szerint a gyerekek esetében 8 euróról 10 euróra nő, öregségi nyugdíjasok esetében 25 euróról 30 euróra nő. A rokkant nyugdíjasok esetében, akik jelenleg ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint az öregségi nyugdíjasok 25 euróról 12 euróra változik az összeg. A súlyos fogyatékkal élő gyerekek esetében marad a 0 határérték, vagyis a biztosító az összes kifizetett pótdíjat visszatéríti.

A 30 eurós önrész határértékét azon korkedvezményes nyugdíjjal rendelkezők esetében is alkalmazni fogják, akik még nem jogosultak az öregségi nyugdíj folyósítására. Alacsony bevétellel rendelkező csoportról van szó, s a minisztérium célja, hogy csökkentse a pénzügyi terheiket, ezáltal is elhárítva annak a veszélyét, hogy pénzeszközök hiányában ne kapják meg a megfelelő egészségügyi ellátást.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?