Back to top

Újra adventben

Publikálva: 2021, november 26 - 07:31
Közhely, de valóban rohan az idő. Nemrég volt újév, persze felemás, a járvány miatt. Aztán minden enyhülésével hirtelen jött a tavasz, s utána szinte berobbant a nyár. Felszabadultunk, miénk volt a világ. Pontosabban annak minden sarka, ahová repülő vagy vonat mehetett. Az jár a fejemben nekem is, a nyár mintha csak néhány hete ért volna véget.
Újra adventben

Most meg, ahogyan visszanézünk, hinni sem merünk a szemünknek.

A 2021-es billegő esztendő java már mögöttünk ásítozik.

Eltelt, mit eltelt, elrohant egy év. Egy csonka esztendő. Mi meg a biztató jóslatok ellenére szinte ugyanott toporgunk, mint tavaly ilyenkor. A járvány ugyanis minden terhével-félelmével-nyűgével ugyanúgy be kívánja árnyékolni az adventünket, a karácsonyunkat, az új évünket. Mint azt, mondhatni, menetrendszerűen, eddig is megtette...

Persze, ha hagyjuk.

Ha megint csak a világ összes nyűgével és bajával vágyunk foglalkozni, és – ahogyan azt Böjte Csaba is megfogalmazta – nem azzal törődünk, amivel kellene. Mármint a saját házunk tájával.

Ezért is jön megint az ideje az elcsendesedésnek, az önmagunkba tekintésnek. A bizalommal teli várakozásnak.

Jó lenne ráeszmélni, hogy adventet ír a naptár, ami töltekezésre hív – nem lemerülésre. Izgalmas várakozásra – nem feszültséggel teli rohanásra. A lélek ünnepségére – nem a test elgyötrésére.

Ma talán még időtállóbbak és megszívlelendőbbek Pilinszky János gondolatai:

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

Nagy Attila főszerkesztő

Ezt már olvasta?

Címkék: advent
Cookies