Back to top

Újabb botlatókövek városunkban

Publikálva: 2019, június 29 - 16:24
Többen felfigyeltek rá, hogy tavasszal városszerte botlatókövek kerültek elhelyezésre több helyszínen, amelyek a vészkorszakban elhunyt egykori dunaszerdahelyi családokra emlékeztetik az arra elhaladókat.
Újabb botlatókövek városunkban

Noha a botlatókövek már korábban kihelyezésre kerültek a városban, ünnepélyes átadásuk csak szombaton, június 29-én volt a Dunaszerdahelyi zsidó kulturális fesztivál keretében. Az eseményre a világ számos országából érkeztek az egyes régi dunaszedahelyi zsidó családok túlélői, illetve azok leszármazottjai, akik ekképp is kegyeletüket fejezik ki az elhunytak iránt. 

Az első dunaszerdahelyi botlatóköveket tavaly augusztusban helyezték el a Fő utcán, idén ezeket követték továbbiak, mert a második világháborúban számos dunaszerdahelyi lakos vesztette életét a koncentrációs táborokban. A leleplezés elején Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője ismertette a jelenlévőkkel a Csallóközi Múzeummal szembeni járdán az utca korábbi történetét, s az Altmann család tragédiáját, amelynek az itt elhelyezett botlatókövek emlékül szolgálnak. A családnak nem csak a felnőtt tagjait, hanem gyerekeket is elhurcoltak a haláltáborba, ahonnan nem tértek vissza. A család leszármazottja ezután bemutatta héberül és magyarul az áldozatok rövid történetét, közben leleplezték a botlatóköveket. 

Kornfeld Tibor megköszönte Hájos Zoltán polgármesternek, hogy az önkormányzat pozitívan áll a zsidó közösség kezdeményezéseihez, sőt, a város anyagilag is támogatja az emlékhelyek kialakítását. A polgármester rövid beszédében pedig kiemelte, az elődek előtti tiszteletadás fontosságát, amelyre több lehetőség nyílik városunk emlékhelyein a zsidó közösség előtt is. A népes résztvevők ezután a Rózsa utcán folytatták a botlatókövek felavatását.

1944 június 15-én, Dunaszerdahely történelmének egyik legsötétebb és legembertelenebb napján – a korábban a városban is életbe léptetett zsidó törvények végkifejleteként – az egykori Fő utcai zsinagóga, a Bacsák utca és a Csillag utca (ma Bartók Béla sétány) területén már korábban felállított gettóból az ott összezsúfolt több mint 3000 főnyi zsidót (főleg már gyerekeket, nőket és idősebbeket) a vasútállomásra terelték, és hatvan marhavagonba zsúfolva, embertelen körülmények között haláltáborokba deportálták őket.

Idén 63 botlatókő került elhelyezésre Dunaszerdahely 11 helyszínén az 75. évfordulójához érkezett holokauszt megemlékezések egyfajta mementóiként. A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai – a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. 

A botlatókövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. 

Ezt már olvasta?

Cookies