Back to top

Az első dunaszerdahelyi botlatókövek

Publikálva: 2018, augusztus 13 - 15:21
Az első dunaszerdahelyi botlatókövek ünnepélyes elhelyezése zajlott hétfőn délután a városi hivatal épületével szembeni sétányon.

A ceremónia elején Andrej Čierny, az antikomplex.sk polgári társulás képviselője szólt a szép számban megjelent emlékezőkhöz. Elmondta, társulásuk vállalta fel a német nyelvben Stolpersteine néven, magyarul botlatókövek elhelyezésének hazai koordinációját, miután felismerték, Szlovákiában az ilyen jellegű megemlékezés hiányzik a holokauszt áldozatai iránt. Kiemelte, 24 országban 70 ezer ilyen kő került már kihelyezésre, ezzel is emlékezve azon áldozatokra, akik a második világháború szörnyűségei alatt szenvedtek halált, miközben sírhelyet sem kaptak. 

A botlatókövek Gunter Demnig német szobrász alkotásai, aki Dunaszerdahelyen is maga helyezte el a köveket. Az áldozatok előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. A botlatókövek ötlete több, a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció során fogalmazódott Gunter Demnigben az 1990-es évek elején. 1994-ben mutatta be az első 250 követ a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében. Próbaképpen 1995. január 4-én helyezte el az első botlatóköveket Kölnben. Szlovákiában első alkalommal 2012-ben kerültek elhelyezésre ilyen emlékkövek.

Kornfeld Tibor - az auschwitzi haláltáborba elhurcolt dunaszerdahelyi Kornfeld család leszármazottja, akiknek emléket állítanak a botlatókövek -  elmondta, nagy öröm számára, hogy ilyen sokan eljöttek emlékezni családjának tagjaira. Egyúttal bemutatta az áldozatok életútját, akik fontos szerepet játszottak Dunaszerdahely múlt századi történelmének első felében, de a háború szörnyűségeinek áldozatai lettek. Egykori otthonuk közelében kerültek kihelyezésre a botlatókövek. Kornfeld kiemelte, már a meghívók kiküldésekor több család jelezte, hogy hasonló módon szeretne megemlékezni egykori dunaszerdahelyi ősei előtt, s így akár már jövőre is tovább bővülhet a városunkban található botlatókövek száma.

Hájos Zoltán polgármester hangsúlyozta, fontos megemlékezni azon dunaszerdahelyiekről, akiket a második világháborúban elhurcoltak. Egyúttal elmondta, a város anyagilag is támogatni fogja a megemlékezés ilyen formáját, amelyet Kornfeld Tibor a helyi zsidó hitközösség nevében is megköszönt. 

A ceremónia végén egyperces néma csenddel tisztelegtek a résztvevők az áldozatok előtt.

Ezt már olvasta?

Cookies