Back to top

Új sürgősségi osztály kiépítését kezdik a dunaszerdahelyi kórházban

Publikálva: 2019, augusztus 14 - 20:27
Elkezdődtek az átépítési munkálatok a dunaszerdahelyi kórházban. A közeljövőben, több fázisban kerül kialakításra az új sürgősségi osztály, az intenzív osztály és a sebészet - tudtuk meg a kórházat működtető Svet zdravia mai sajtótájékoztatóján.
Új sürgősségi osztály kiépítését kezdik a dunaszerdahelyi kórházban

A tervek szerint a héten kezdődő átalakítás nem csupán látványos megújulásról, hanem modernebb felszerelések beszerzéséről és praktikusabb elrendezésű, más metódus szerint átgondolt osztályátrendezésről is szól.

„A dunaszerdahelyi kórház sokrétű, széleskörű ellátást biztosít egy viszonylag nagy régió számára. Az átépítés és az új berendezések beszerzése az egészségügyi ellátás korszerűsítését és minőségi javítását hivatott biztosítani” - mondta el a kórház igazgatónője, Bock Sylvia.

A héten kiürítették a kórház hátsó részének első emeletén található, korábbi fül-orr-gégészeti osztályt, hogy a jövő héttől megkezdődhessenek a munkálatok. Az osztály még július közepén átköltözött ugyanezen kórházi szárny harmadik emeletére, ahol szintén felújított környezetben végezhetik tovább munkájukat.

Jövő év márciusig kialakítják az új sebészeti részleget

A tervek szerint az átépítés első fázisában az új sebészeti részleg kerül kiépítésre, mely egyben új, a világban több helyen sikeresen működtetett elosztás szerint összevonja a sebészeti és a traumatológiai osztályt. Az összevonással hatékonyabban lehet kihasználni a rendelkezésre álló teret, műszereket, valamint a két fontos osztályon dolgozó egészségügyi szakembereket: orvosokat, nővéreket, egyéb egészségügyi alkalmazottakat. Egyben új rendszert bevezetve úgynevezett lebegő fekhelyek használatát vezetik be. Ennek nagy előnye, hogy szükség szerint átcsoportosítható a szükséges mennyiségű fekhely a kívánt osztályra. Összesen 50 fekhellyel számolnak a közös osztályon.

„A klasszikus struktúra szerint az egyes osztályok bizonyos számú fekhellyel rendelkeznek, ami gondot jelent, ha valamelyik osztálynak több helyre lenne szüksége, miközben a másik osztályon ki nem használt helyek maradnak. Az új rendszer szerint viszont aszerint lehet módosítani az egy rendszerben található osztályok fekhelyeinek számát, ahogy azt a szükség diktálja” - magyarázta az igazgatónő.

A jövőben az összevont osztályok esetén a páciensek ugyanazon szobán maradhatnak, az egészségügyi nővérek az összes beteget ellátják, miközben a velük foglalkozó orvosok látogatják meg őket - kit-kit a megfelelő szakember. Egyúttal a páciensek kényelmét biztosítva egy- és kétágyas szobák is kialakításra kerülnek, saját szociális helyiségekkel, televízióval felszerelve. Ennek a részlegnek a kiépítése a tervek szerint jövő év márciusáig valósul meg.

Új sürgősségi felvételi osztály is készül

A kórház terveiben szerepel egy új sürgősségi felvételi osztály kiépítése is, amely helyettesítené a jelenleg több rendelőből összeálló rendszert. Az új felvételi osztály teljesen új elképzelés alapján működik majd. A sürgősségire érkező betegeket a szolgálatos nővér osztja majd öt csoportba, mégpedig egészségi állapotukat, ellátásuk sürgősségét figyelembe véve. A jelenleg működő rendszer az érkezési sorrendet tartja szem előtt.

„Az új rendszer szerint a súlyosabb esetek prioritást élveznek majd” - emelte ki Bock Sylvia.

Szakemberek egy helyen

A páciensek egészségének és életük megmentése érdekében a sürgősségi ellátás és a rádiódiagnosztikai osztály közvetlen összeköttetésben lesz. Ráadásul közelükben található majd az új aneszteziológiai és szakirányú intenzív osztály (OAMIS), így a jövőben sikeresen működhetnek együtt. Az OAMIS az aneszteziológiai, az intenzív ellátás, a neurológiai, a sebészeti és a belgyógyászati sürgősségi ellátás összekötésével jön majd létre. „Így egy helyre gyűlnek majd azok a páciensek, akiknek sürgősségi ellátásra van szüksége, ahol egy több területen szakképzett orvoscsapat foglalkozhat velük. Ez sokkal hatékonyabb ellátásra lesz képes” - hangsúlyozta az igazgatónő.

Ezt az új speciális osztályt 2020 márciusától szeretné kiépíteni a kórház, majd 2021 februártól kerül kiépítésre az új sürgősségi felvételi részleg, mely a tervek szerint 2022 januárjáig épül meg.

Az átépítés nem bonyolítja meg különösebben a betegek életét, mindössze két változásra kerül sor. A gyermekosztályt ezután csak lépcsőn közelíthetik meg, a férfi belgyógyászatra pedig csupán a hátsó lifttel, az F pavilonból juthatnak. A látogatókat természetesen információs táblák segítségével tájékoztatják.

Az egész átalakítás egy több mint 3,5 millió euró értékű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásnak köszönhetően valósul meg. A felhasználandó anyagiak egy részét az infrastruktúra kialakítására használják, míg 700 ezer eurónyi összegből vásárolnak modern berendezéseket.

Svet zdravia, -rovin-

Rózsár Vince felvételei

Ezt már olvasta?

Cookies