Jelenlegi hely

Tudok: diákok tudományos konferenciája a Vámbéryben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, december 4 - 21:54 | Oktatás
A Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájának (TUDOK 2018–2019) Felvidéki Regionális Konferenciáját szervezték meg Dunaszerdahelyen, a Vámbéry Ármin Alapiskolában, november 30-án.
Tudok: diákok tudományos konferenciája a Vámbéryben

A megnyitón a házigazda Masszi János igazgató mellett Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke, valamint Lekka Ákos, a Kutató Diákok Országos Szövetségének az elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A konferencián a tanulók saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkájukkal indulhattak, amelyet minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 percben kellett azt bemutatnia, számítógépes prezentációt, illetve egyéb szemléltető eszközöket használva a szakavatott zsűri előtt.

Idén két szekcióban, a biológia – egészségtudományokban, illetve a történelem – szociológia – irodalom – nyelvészetben indulhattak a fiatal kutatók. Az első szekció szakmai zsűrijében Németh Margit pszichológus, Valkai Anett, a Vámbéry Gimnázium igazgatóhelyettese, valamint Vermes András neurológus, a másodikban pedig Lacza Tihamér tudománytörténész, Nagy Attila helytörténész és Pék László pedagógus, oktatási kérdésekkel és a tehetséggondozással foglalkozó szakember foglalt helyet. 

A biológia – egészségtudományok szekcióban a Garaj Krisztián–Kálmán János (Dénes György Alapiskola, Pelsőc, felkészítő tanáruk Igaz Csaba) szerzőpáros végzett az 1. helyen a Tengeri liliom-kövületek a kecsői 3-as számú forrásban című munkájukkal, míg másodikként Görög László (Márai Sándor Gimnázium, Kassa, felkészítő tanára Vistan Katalin) Emberi intelligencia – az emberi intelligencia vizsgálata jobb és bal kezes embereknél című, harmadikként pedig Homolya Krisztina (Selye János Gimnázium, 
Komárom) Színek különös érzékelése című előadása végzett.

A történelem – szociológia – irodalom – nyelvészet szekcióban a dobogó legmagasabb fokára Korpás Lilla (Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Szenc, felkészítő tanára Tóth Katalin) Mögy a dógozatírás? A nyelvjárás megjelenése a szenci alapiskolás diákok helyesírásában című munkája, a másodikra Vincze Melinda Erzsébet (Gimnázium, Párkány, felkészítő tanára Lőrincz Nikolett) Mi leszel, ha nagy leszel? című anyaga állhatott, míg a harmadik helyet megosztva Vojtek Lili (Duna Utcai Alapiskola és Gimnázium,  Pozsony, felkészítő tanára Matus Mónika) Mesélő Waigand Jani bácsi a Szent István csatahajón és Rancsó Sarolta (Selye János Gimnázium, 
Komárom, felkészítő tanára Deák Irén) Levelek a kedveshez, a képzeletbeli mennyországba a háború poklából (Hajmássy Lajos levelei Zajos Gizella úrleányhoz 1942 – 43 között) című bemutatója kapta.

A vetélkedő a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériuma, a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a Kutató Diákokért Alapítvány, a Kutató Diákok Országos Szövetsége, valamint Dunaszerdahely városa és a Vámbéry Ármin Alapiskola közös támogatásával valósult meg.