Jelenlegi hely

Továbbra is van érdeklődés a középiskolai szaktevékenység iránt

Ezt már olvasta?

Nyár a télben

Nyár a télben

Gigantikus évzáró gálával búcsúztatták a 2018-as...

Publikálva: 2017, április 17 - 14:53 | Oktatás
A középiskolai szaktevékenység egy szabadon választható tevékenység a nappali tagozatos középiskolás diákoknak. A munkát egyedül oldják meg vagy egy konzultáns segítségével. Az eredmény egy önálló írásos munka, amit majd beadnak elbírálásra. Az elbírálás után közönség előtt megvédik a leadott munkát. A 2016/17-es iskolaévben a 39. alkalommal rendezték meg a középiskolai szaktevékenység kerületi fordulóját Galántán. A Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola három témában mérkőzött meg: biológia, egészségügy és farmakológia szakterületen.
Továbbra is van érdeklődés a középiskolai szaktevékenység iránt

Biológia szakon Szombathelyi Kitti és Polák Denis prezentálta a témáját: A velőcső genetikai defektusai a fejlődésben. A munka az egyik leggyakoribb velőcsöves hiányossággal foglalkozott. Ezek a hiányosságok veleszületett betegségeket okoznak, melyek hatással vannak azokra a szövetekre, amelyekből kifejlődik a gerincvelő és az agy. Anencefálió (a gyermek nem kifejlődött aggyal születik meg) akkor alakul ki, mikor a velőcső felső része nem tud bezáródni (a terhesség 23. és a 26. napján). Ennek következménye az agy, a koponya és a bőr nagy részének hiányzása. A betegség oka nem ismert. Feltételezett ok lehet a folsav alacsony bevitele a terhesség alatt, illetve a környezeti hatás. Az anancefália  10 000-ből 1 esetben alakul ki. A diákok a munkájukban megmutatták, hogy milyen hatással van a genetika és a környezet negatív hatása a betegségre.

Miroslava Henešová és Szalay Tibor a felfekvéssel mint ápolástani problémával foglalkoztak. Feltérképezték a felfekvések  előfordulást az egészségügyi és szociális intézményekben a Nagyszombati kerületben. Válaszokat kerestek azokra a kérdésekre, hogy miért keletkeznek ezek a felfekvések, és hogy elérhetőek-e mindenkinek az egészségügyi segédeszközök, akiknek szüksége van rájuk. A kutatás során megfigyelték, hogy az érinteteknek nincs elegendő információjuk az egészségügyi- és szociális intézményekben, hogy miként lehetne hatékonyan kihasználni az egészségügyi segédeszközöket, nem tudják, hogy milyen arányban téríti az egészségügyi biztosító mindezt.

Claudia Kukumbergová és Nagy Gábor új, illetve újra felfedezett gyógymódot mutattak be a krónikus sebek gyógyításánál – a legyek lárvájával való gyógyítást. A mi évszázadunkban ez a gyógymód újdonság, de az őseink hatékonyan használták a sebek gyógyítására. Egy példán keresztül mutatták be, mikor is nyolcéves krónikus sebet sikerült begyógyítani a jobb alsó végtagon. A videón a résztvevők láthatták, hogyan tenyésztik ezeket a legyeket mesterséges körülmények között, hogy készítették elő a lárvákat és hogyan helyezik a sebbe és végül hogyan ápolták a sebet. Annak ellenére, hogy a téma nagyon érdekes és színvonalasan volt feldolgozva, mindez csupán a 4. helyezésre volt elég a szoros versenyben.

Szöveg és fotó: Horváth Mária