Back to top

Továbbra is rossz a kórházak menedzselése?

Publikálva: 2017, június 12 - 06:21
Folyamatos az állami és a megyei kezelésű kórházak eladósodása, helyenként ennek üteme még gyorsul is, mutatott rá a jelentésében az Állami Számvevőszék (Najvyšší kontrolný úrad - NKÚ).
Továbbra is rossz a kórházak menedzselése?

„Senki nem beszél erről, az eladósodás tempója tényleg kiemelkedő, nagyságát tekintve azonban kevesebb, mivel a kórházak is kevesebb pénzeszközzel gazdálkodnak" – nyilatkozta Karol Mitrík, az NKÚ igazgatója. Mitrík információit az NKÚ második nagy ellenőrzési sorozatából merítette, melynek során 13 egészségügyi intézményt ellenőriztek. Az erről szóló jelentést még a nyilvánosság nem ismerhette meg, az ellenőrök jelenleg is dolgoznak a végleges változatán, hivatalosan június végén fogják bemutatni.

Az egészségügyben folyó ellenőrzések harmadik szakasza folyamatban van, ennek során egyebek mellett a nonprofit alapon működő kórházakat ellenőrzik.A negyedik szakaszban az ellenőrzések az egészségügyi biztosítókat és az egészségügyi tárcát veszik górcső alá. „Nagyon sok még a teendőnk, hogy mindezt az év végéig elvégezzük" – pontosított Mitrík.

Az ellenőrzések első szakasza még tavaly év végén zárult, akkor több törvénysértést és helytelen gazdálkodást is kimutattak, például az egészségügyi berendezések túlárazott tendereit. Az ellenőrök akkor kilenc egyetemi és állami kórház gazdálkodását vizsgálták meg.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?