Jelenlegi hely

Tanulási készségek diagnosztikus mérése

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, május 15 - 17:31 | Oktatás
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Dunaszerdahelyi Területi Választmánya anyagi támogatásával és a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatóságának szervezésével, anyagi hozzájárulásával két szakmai továbbképzés valósult meg (2019. február 13. – március 6. és 2019. április 12. - május 15. között)
Tanulási készségek diagnosztikus mérése

Az iskolába lépés minden család életében fontos mérföldkő.  Az iskola a gyermek számára olyan helyzetet jelent, melyben elsősorban a teljesítményével kell helytállnia, s ez alapján részesülhet elismerésben.

A kevésbé fejlett gyerekek többségének sorsát megpecsételi az alacsony induló szint.  Ugyanakkor ez a probléma hatással van a pedagógiai munka eredményességére is . Mindannyiunk számára  a  legfontosabb a gyermek megismerése, ahhoz, hogy pontos képet kapjunk. De mi is kell ahhoz, hogy az iskola első osztályában elkerüljük a tanulási kudarcokat, amelyek kihatnak a gyermek későbbi életére?  Nagyon fontos az alapkészségek megalapozása. Minden gyermek önálló személyiség, önálló érési, fejlődési ütemmel. Minden attól függ, hogy ki mennyire iskolaérett. Aki készen áll az iskolára, az veszi az akadályokat, s a terheket. Nekünk, akik ebben az érzékeny időszakban befolyásolni tudjuk a gyermek fejlődését, ismernünk kell a gyermek képességeit ahhoz, hogy megfelelő fejlődést biztosítsunk.

A COMENIUS Pedagógiai Intézet két munkatársa, Bereznai Malvina (gyógypedagógus) és Markovics Tímea (óvópedagógus), a szakmai továbbképzésen résztvevő pedagógusokat, nevelőnőket, megismertette a tanulási készségek diagnosztikus mérésére szolgáló DIFER  tesztrendszerrel.  Rámutattak az eredményesebb fejlesztés lehetőségeire, tennivalóira. Sok gyakorlati kérdést boncolgattunk, kerestük és meg is találtuk a válaszokat. 

Nagy köszönettel tartozunk előadóinknak Bereznai Malvina, gyógypedagógusnak és  Markovics Tímea, óvodapedagógiai munkatársnak, valamint az SZMPSZ Dunaszerdahelyi Területi választmányának, a Dunaszerdahelyi  Vámbéry Alapiskola igazgatójának, PaedDr.Masszi Jánosnak, hogy megvalósulhatott ez a 20 órás hasznos, tartalmas pedagógus- továbbképzés.

Forrás: varmin.eu