Jelenlegi hely

Táncosok bálja, ahol mindenki táncos lehet

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 22 - 08:18 | Kultúra
Volner Nagy Melinda, akit Dunaszerdahelyen leginkább a Dunaág Néptáncműhely vezetőjeként ismernek, már évek óta foglalkozik a néptáncon kívül más táncokkal, tánctechnikákkal. Most lelkes baráti körével június 8-án különleges táncalkalmat szervez a Sikabonyi Közösségi Házban.
Táncosok bálja, ahol mindenki táncos lehet

– Jó látni, hogy Dunaszerdahelyen sokféle táncot lehet tanulni. A néptáncot két nagymúltú csoportban, a Csallóközi Néptáncegyüttesben és a Dunaág Néptáncműhelyben. De van szalszaklub, és az egyik magyar sztártáncos is működtet tánciskolát a városban. Aztán van még lehetőség autentikus argentin tangót és szvinget is tanulni és táncolni, illetve a Dunaszerdahely Táncklub keretében pedig több táncot is lehet tanulni. Hogyan léptél erre az útra?

– Szerencsés véletlen folytán öt éve tanulok és táncolok szvinget. Három éve pedig tangózom egy másik, mondjuk úgy, véletlen folytán, de hozzá kell tennem, hogy vágyam volt megtanulni argentin tangót táncolni. Azt szoktam mondani, hogy nem nagyon számítanak az évek, inkább úgy mondom, hogy igen nagy erővel és elszántsággal ekkortól komolyan foglalkozom ezekkel a táncokkal. Mint a néptáncban, itt is örök folyamatról van szó. A Dunaág 2015-ös nyári turnéján Olaszországban találkoztam vérbeli dél-amerikai tangótáncosokkal. Találkozás, hatás, döntés, kitartás. Most ott tartok, hogy csoportos- és magánórákra, illetve speciális női tangótechnikára járok Budapestre. És mint táncoktató elhatároztam, hogy a saját köreimben is megpróbálkozom ezeknek a táncoknak az oktatásával. Most a nálam tanulók-táncolók már kapnak tradicionális jazz- és balettórákat, táncklubot alapítottam felnőtteknek, ahol szvinget és tangót tanítok, valamint tánctechnikai- és testtudatfejlesztő edzéseket, sztrecsingórákat tartok. A táncklub mellett pedig egy éve úgynevezett tánckafékat szervezünk. Ezek tanítással egybekötött táncestek, amelyek a táncolni vágyóknak és új érdeklődőknek nagyon jó szórakozási lehetőségek, és ahol nem mellesleg gyakorlásra is van mód. A táncház szvinges-tangós-latinos, egyszóval szórakoztató társastáncos változata.

 Ez első hallásra nem tűnik könnyű feladatnak... Ezt mind egyedül csinálod?

– Egyálalán nem. Egyedül nem sokra mennék. E pár év alatt kialakult egy jól működő csapat, amely osztozik velem a lelkesedésben és a munkában is. A legtöbbet a férjem és oktatótársam, András és állandó munkatársunk, Gábor segít. Továbbá kb. egy éve csatlakozott hozzánk egy nagyon kedves fiatal pár, Katus és András, akik több éve tanulnak különféle társastáncokat, ők segítenek a tangótanításban is, de önállóan is tanítanak, jelenleg kizombaórákat tartanak. Ica és Richi is jelentős segítséget nyújtanak a klub működéséhez, illetve Iván is állandó csapattársunk. Ehhez társult még a Buena kávézó és az NFG klub, ahol havi rendszerességgel ún. praktikákat tartunk, itt kifejezetten a gyakorlásra nyújtunk lehetőséget az érdeklődőknek. Szóval, különféle korosztályokból egy nagyon lelkes csapat jött össze és működik együtt.

– Néptáncműhelyt vezetsz a városban, a Dunaágban több mint 20 éve lehet néptáncot tanulni. Van azonban olyan koreográfiátok, amelyben a néptáncosokat más táncszerepben láthatjuk.

– Igen, volt olyan, hogy kifejezettek az kérték, hogy ne néptáncot vigyünk, hanem „azt a nagyon vidám táncot”. Valahol láttak minket táncolni, ahol éppen szvinget táncoltunk. Igen, volt, amikor kifejezetten szvingkoreográfiát kértek tőlünk. Először meglepett, de már megszoktam és megértem, hogy valami új látnivalóra is nyitott a közönség. A gyerekek nagyon szeretik táncolni, más irányban fejleszti a képességeiket. Tapasztalatom pedig az, hogy egyre jobbak lesznek a néptáncban is. Ez persze természetes. Minden újabb tánctechnika megismerése és tanulása sokban hozzájárul a táncosok teljesebb fejlődéséhez. Nemcsak tánctechnika és testtudatformálás szempontjából hasznos, hanem kulturális és műveltségi téren is nyitottabbá teszi az egyént. Kinyílik a szemük tánc és a zene világára, könnyebben sajátítanak el új és újabb táncokat, fogadnak be új kultúrákat. Mindezt jó látni a táncosokon. Én ezt az utat kínálom nekik.  

– Említetted, hogy „tánckafékat” tartotok. Megnéztem a facebookon, eddig kilencet rendeztetek. Gondolom, hogy a Táncok bálja ehhez a rendezvényhez kapcsolódik.

– Majd egy éve szervezzük a tánckafékat, a legtöbbet a Buena kávézóban, de legutóbb a Csallóközi Múzeumban is. A legsikeresebb rendezvényen közel hetvenen voltak, átlagosan harminc-negyvenen fordulnak ezeken meg. A táncosok bálja valójában a Dunaszerdahelyi Táncklub tizedik tánckaféja. Egy nagyobb parti, ahová szeretettel várjuk Dunaszerdahely táncos közönségét is, hogy megismerhessenek bennünket, kipróbálhassák magukat több közkedvelt vagy kevésbé ismert táncban, ha kedvük tartja. A táncosság azonban nem elvárás a belépéshez. Minden bálozni szeretőt szívélyesen várunk – a bál dresszkódja szerint – táncos öltözékben, amely az 1900-as évektől a 2000-es évekig bármely tánc stílusa lehet. A bálon az E.T. BAND játszik, DJ Katus egészíti ki őket, jobbnál jobb tánczenékkel. Lesznek meglepetésprogramok, tánctanítások a legismertebb táncritmusokra, mint bécsi keringő, tangó, szalsza, csacsacsa, szving, aztán lesz még tombola és jack-and-jill táncverseny.