Back to top

Szórakoztató könyvszeretetre nevelés

Publikálva: 2019, március 30 - 10:37
A dán meseíróra, Hans Christian Andersenre emlékezve szervezik meg 2000-től az Egy este Andersennel című programot, hogy ezáltal is népszerűsítsék a könyvtárakat és az olvasást. A Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár az idén már 16. alkalommal volt aktív részese a meseestnek.
Szórakoztató könyvszeretetre nevelés

Ezúttal is két alapiskola, a Szabó Gyula Alapiskola és a Smetana ligeti alapiskola 15-15 diákja jött össze pénteken este a könyvtár olvasótermében, hogy nagyokat nevetve, szórakoztató programokon keresztül kedveljék meg a könyvek világát. A magyar és szlovák köszöntők után a Teátro Neline, azaz Nela Dušová bábművész kedves előadását élvezhették a srácok. A Horgolt mese, mely egy cicusról és egy kutyusról szólt szórakoztatott, oktatott, miközben a gyerekek aktív szerepléssel is kivették részüket a történetből.

A résztvevők ezután a szokásokhoz híven esküt tettek a könyvek szeretetére, majd könyvmollyá avatták őket, ennek bizonyítékaként pedig nyakasztóval gazdagodtak. Az ekkorra már két – magyar és szlovák nyelvűre – osztott csoportok újabb mesét hallgathattak, élvezhettek, melyet a szlovák diákoknak Pogányová Mária olvasott fel, míg a magyaroknak Molnár Kantner Éva Papírszínháza segítségével adott át.

A mesék világa azonban még korántsem zárult be előttük. Interaktív előadások következtek, melyekben örömmel és önfeledten vettek részt a szerencsés meghívottak. Pőcz Ildikó és Kácser Zoltán vezetésével érdekes, szórakoztató, vidám estét tölthettek a könyvtárban.

Lacza Ilona, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár megbízott igazgatójától azt is megtudtuk, hogy az eredetileg Csehországból elinduló kezdeményezéshez mára már több ország csatlakozott. Hasonló könyvtári esteket tartanak például Lengyelországban, Olaszországban, Görögországban, Németországban, Európa és mára már a világ több országában is Andersen tiszteletére. Az idei adatok szerint 1769 helyszínen közel 10 ezer gyerek élvezi az esti, éjszakai könyvtárlátogatást, színes programokat.

Képeink a színes programon készültek.

Ezt már olvasta?

Cookies