Back to top

Szlovákia püspökei: Bíróság mondjon véleményt a korlátozások jogosságáról

Publikálva: 2021, március 23 - 14:16
Jónak tartják Szlovákia püspökei Ján Figeľ azon kezdeményezését, mely szerint indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz a nyilvános istentiszteletek teljes tilalmának ügyében.
Szlovákia püspökei: Bíróság mondjon véleményt a korlátozások jogosságáról

Nem megfelelő, sőt

elviselhetetlen beavatkozás a vallási életbe, ahogy a hatóságok ellehetetlenítették a nyilvános ünnepek, valamint az egyéni lelkipásztori szolgálat gyakorlását

– jelentették ki közös tárgyalásuk után a katolikus egyház püspökei. A TASR hírügynökséget erről Michal Lipiak, a Szlovákiai Püspöki Konferencia sajtóosztályának munkatársa informálta.

Stanislav Zvolenský, a püspöki konferencia elnöke szerint már egy éve hangoztatják az intézkedések betartásának fontosságát, közben békére és türelemre intve. A közjó, valamint a lakosság egészségének védelme érdekében tűrik békében, csendben az államhatalom nagymértékű beavatkozását.

Az egyház enyhítéseket célzó ismételt kérését azonban nem veszik figyelembe az állami tisztviselők

– mondta az elnök.

Szavai szerint egyre nő a feszültség az új év óta fennálló helyzet miatt, mivel az ország vezetése a polgárok lelki életét teljesen mellékvágányra terelte. Zvolenský elmondta, hogy az egyház mindent megtesz, ami az erejéből telik, de

egyre többen vannak arról meggyőződve, hogy az ország vezetése a belső feszültségek miatt teljesen elveszítette hajlandóságát törődni a polgárok lelki szükségleteivel.

„Az a mód, ahogy korlátozzák a lelkipásztori hivatás és a vallásszabadság gyakorlását, már túlment az észszerűség határain. Éppen ezért Szlovákia püspökei helyesnek és szükségesnek tartják Ján Figeľ indítványát” – fogalmazott a püspöki konferencia elnöke.


Ján Figeľ, az Anton Tunega Alapítvány kuratóriumának elnöke, a KDH volt vezetője újabb indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Ügyészséghez a nyilvános istentiszteletek tiltásával kapcsolatban. A most benyújtott beadvány a február 15-i kiegészítése kíván lenni. A veszélyhelyzet 40 nappal való meghosszabbítása, a nyilvános istentiszteletek betiltása az alkotmányos és a nemzetközi jog megsértésének minősül Figeľ beadványa szerint.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?