Back to top

Szigorúbb kijárási tilalom vagy lezárt járások? Milyen korlátozásokra számíthatunk?

Publikálva: 2021, február 27 - 09:55
Szombat reggel már négy nap telt el azóta, hogy a miniszterelnök és az egészségügyi tárcavezető a tudósok csoportjával elkezdett egyeztetni a járványkezelés lehetséges új szabályairól, de még mindig nem tudjuk, milyen változásokra számíthatunk. A szlovák sajtó úgy véli, a hétvégén mindenre fény derül.
Szigorúbb kijárási tilalom vagy lezárt járások? Milyen korlátozásokra számíthatunk?

A DenníkN cikkében azt elemzi, hogy nem túl biztató az ország szempontjából az elmaradó kommunikáció, miközben az áldozatok száma tovább növekszik, ami miatt azonnali lépésekre volna szükség. A lap szerint vagy nem akar a kormány további szigorításokat elfogadni vagy éppen az eltérő véleményű tudósok terveit nem könnyű közelebb hozni egymáshoz. 

A Pravda sokkal konkrétabb információkat közöl. A lap értésülései szerint a döntés azért késik, mert azokat előbb a miniszterekkel beszélte meg a kormányfő, azután a koalíciós partnerek következnek, majd a kormány döntése. Ezek alapján még a hétvégén körülbelül 20 új intézkedés vár elfogadásra.

A napilap úgy tudja, a járási határok átlépésének korlátozását vezethetik be bizonyos kivételekkel, azoknak lesz szüksgük 7 napnál nem régebbi tesztre, akiknek mindenképp munkába kell menniük. Ilyenek lehetnek az autógyárak, kohók, pékségek, hentesüzletek és élelmiszerüzletek alkalmazottai vagy éppen az egészségügyi alkalmazottak.

A Pravda arról is beszámol, az információik szerint az iskolákban csak a fentebb említett dolgozók gyermekei járnának, még szigorúbb lenne a határokon az ellenőrzés, valamint az is elképzelhető, hogy az önkormányzatok számára kötelezővé tennék a segítséget a fertőzött lakosoknak. 

Egyelőre nem tudni, ezek az információk mennyire hiteles forrásból származnak, de az, hogy az egészségügyi tárca tegnap este bejelentette, már az elárusítók és a tömegközlekedési eszközön dolgozók is jelentkezhetnek oltásra, egybecseng a jelzett intézkedési tervek részleteivel.

Vélhetően a tervek majd a hétvégén kiderülnek, s akár már a jövő héttől érvénybe léphetnek.

Rajkovics Péter / ma7

Ezt már olvasta?

Cookies