Back to top

A szépkorúak meséltek Sikabonyban

Publikálva: 2024, július 4 - 19:08
A sikabonyi szépkorúak történeteire, gyerekkorára voltak kíváncsiak a szervezők a Sikabonyi estek programsorozat második alkalmán a Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház nagytermében, július 3-án. A Sikabony Polgári Társulás és a Biró Márton Polgári Társulás közös kezdeményezéseként indított beszélgető- és előadói estekre sokan, s leginkább az idősebb korosztály mutatott komolyabb érdeklődést, ami nem is csoda, hiszen a történetek most róluk, illetve gyermekkorukról szóltak.
A szépkorúak meséltek Sikabonyban

A beszélgetőesten megjelenteket Fodor Mihály, a Sikabony Polgári Társulás elnöke, valamint Nagy Attila, a Biró Márton Polgári Társulás elnöke köszöntötte, majd az estet Klőr Levente tanár vezette.

Az irányított beszélgetésben megnyíltak az emlékek, felidéződtek a gyermekkor hol szép, hol szomorú pillanatai. A szépkorúak előbb a saját élményeiket mesélték el, majd a szegénységben, de közösségben eltöltött gyermekkor szépségeit, felemelő pillanatait, szívfacsaró történeteit, nehézségeit, és az együtt töltött játék örömeit is ismertették. 

A múlt homályából előlépett az egykori sáros, kicsi, ám szerethető Sikabony képe is, ahol dolgos és egymást segítő, igazi közösségként boldoguló sikabonyiak élték mindennapjaikat. Visszaemlékeztek a kicsike házakra, és az utcák gyerekcsapataira is, akik összetartottak, s mindenféle egyszerű játékban együtt vettek részt. És akik, ha megszólalt az esti harangszó, mindannyian gyorsan haza is futottak, mert az jelentette számukra a kinn eltöltött nap végét. 

Megidéződtek az egykori régi sikabonyiak is, a bognárok, a pékek, az üzletesek vagy a napszámosok, de előtörtek a háború szomorú emlékei, vagy a kitelepítések nehéz órái is. Az 1945-ös fordulat után sem volt könnyebb, a nagy szegénységből lassan tudtak csak feleszmélni. 

A boldogabb pillanatokra visszagondolva már az egyes játékok, az egész napos libapásztorkodás, a nyári melegben, a sáros utcában való futkosás, a szénakazlakban való bolondozás is megjelent a beszélgetés során. A mintegy másfél órás könnyed programot követően még sokan ott maradtak beszélgetni a frissítő és a bor mellett, majd lassan, a közelgő viszontlátás reményében búcsúzkodtak egymástól.

Ahogy elhangzott, a Sikabonyi estek sorozat célja, hogy a sikabonyiak jobban megismerhessék egymást, a település múltját, de a jelenét is.

A program szeptember legelején fog folytatódni, amikoris Erdéllyel ismerkedhetnek meg a közösségi házba ellátogatók, előadás és kóstoló kíséretében, Klőr Levente segítségével.

A későbbiekben pedig a település egykori jeles személyiségeit, emlékhelyeit, vagy a régi temetőket, az első világháborús rényi hadifogolytábort, de számos további izgalmas és sokak számára talán ismeretlen sikabonyi történetet akarnak megmutatni a Sikabonyi esteken a sikabonyiaknak.

(nagy) 

Ezt már olvasta?

Cookies