Back to top

Szakáll Kolčák Noémi Vadvirágai, melyek tündérként nőnek

Publikálva: 2023, június 11 - 11:03
Szakáll Kolčák Noémi Vadvirágok című csodálatos tárlata hívogatta péntek estére a művészetet kedvelő közönséget a Vermes-villába.
Szakáll Kolčák Noémi Vadvirágai, melyek tündérként nőnek

Az ünnepélyes megnyitó elején Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója üdvözölte a megjelenteket, kiemelve dr. Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, városunk alpolgármestereit, dr. Puha Györgyöt és Karaffa Attilát, Gútay Lászlót, a városi képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnökét, Takács Tímeát, a Csaplár Benedek VMK igazgatónőjét, Jana Svetlovskát, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjét, Varga-Amár Lászlót, Munkácsy-díjas festőművészt, a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnökét, a kiállítás kurátorát, valamint a megnyitó zenei élményének szerzőit: Erik Rothenstein szaxofonművészt és Miloš Biháry zongoraművészt.

„Szakáll Kolčák Noémit nem kell különösebben bemutatni senkinek, mondhatjuk, hogy hazai. Ismertsége és népszerűsége miatt abban is biztosak voltunk, hogy ez a mostani egy nagyon népszerű kiállítás lesz“ - emelte ki rövid üdvözletében Iván Péter.

Dr. Puha György, városunk alpolgármestere a városvezetés nevében köszöntötte a részvevőket. Mint mondta, számára is nagy megtiszteltetés a fiatal művésznő kiállításán részt venni. „Kiemelném azt a szót, hogy »fiatal«, mert ez a biztosíték arra, hogy a művészet jövője városunkban biztosítva van” - kezdte ünnepi köszöntőjét, majd hozzátette: „Büszkék lehettünk a múltban is a város művészeire, akik mindig vitték a város jó hírnevét az országhatárokon túl is, és nincs ez másként Noémi esetében sem, mert az ő munkájára, tevékenységére is büszkék lehetünk”.

Köszönjük, hogy büszkék lehetünk az ön által elért eredményekre, köszönjük, hogy példát mutat.

Azt kívánjuk, hogy haladjon tovább a sikerek országútján és ehhez párosuljon töretlen optimizmus, és lendület” - mondott köszönetet az alpolgármester.

„Ahogy láthatjuk, Noémi továbbra is hisz a szorgalom és a minőség erejében, ezért is fontos, hogy támogathatjuk fiatal művészeinket, hiszen képességeik kiemelik őket társaik közül. Ezért is fontos, hogy ezt a kultúrát a nagyközönségnek is megmutathatjuk!“ - hangoztatta Puha György.

Varga-Amár László, a kiállítás kurátora ünnepi megnyitó beszéde elején elárulta, hogy már hetek óta nézegette Noémi képeit az interneten, majd amikor belépett a Vermes-villa falai közé, igazából akkor tárult elé az igazi valóságuk.

„Már lokálpatriótaként járok Dunaszerdahelyre, a Kortárs Magyar Galériába. Örömmel vettem a felkérést, hogy ezekben a gyönyörű kiállítótermekben nyissam meg Szakáll Kolčák Noémi kiállítását, hisz a fiatal művésznő szüleit jól ismerem és barátságban vagyunk. A maga akadémiáját mindenki kijárta, ezt Noémi is megtette, méghozzá magas szinten. Édesanyja is festőművész, így művészcsaládban nőtt fel“ - kezdte méltatását a Munkácsy-díjas művész.

A Vadvirágok című tárlatán, festményein kívül kiállít akvarelleket, guache képeket, papiruszon és merített papíron, valamint kerámia tányérokat - mondta el a tárlatról a kurátor.

Vadvirágai a természetben és képzeletbeli kertjében tündérekként nőnek. Foglalkoztatják a mítoszok, etnológiai, antropológiai vonatkozások és a Francia Polinézia.

Noémi sajátos képi világa egy szürrealisztikus látomás. Hatásosan egészítik ki egymást a meleg sárgák, a lágy barnák és a finom kék színek“ - emelte ki Varga-Amár László.

„Ki sem merem mondani ezt a szót, hogy van női művészet. De Noémi minden képéből sugárzik a nőiesség. Ezt a szó legnemesebb értelmében mondom, és hozzáteszem hogy közismerten nőtisztelő vagyok” - hangoztatta megnyitó beszédében a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnöke.

Szakáll Kolčák Noémi meghatottan köszönte meg mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével kiállításának megnyitóját, majd Iván Péter mondta el, hogy a fantasztikus kiállítást egész nyáron láthatja az érdeklődő közönség, azok is, akik nem tudtak eljönni a megnyitóra.

A megnyitón készült további felvételeinket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies