Back to top

Sürgősségi, vagy elsősegély?

Publikálva: 2024, február 17 - 06:53
Mivel a köztudatban nagyon gyakran keveredik az ambuláns elsősegély és a sürgősségi ellátás mibenléte, a közelmúltban sajtótájékoztatót hívott össze a témában a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője, Bock Sylvia mérnöknő és dr. Horváth Zoltán, igazgató-helyettes.
Sürgősségi, vagy elsősegély?

A gyakori tévedés alapja, hogy Dunaszerdahely esetében mind az ambuláns elsősegély, mind a sürgősségi ellátás a dunaszerdahelyi kórház épületében zajlik – ráadásul egy folyosón található mindkettő –, ám míg a sürgősségi részleget a kórház működteti, az ambuláns elsősegély üzemeltetője Nagyszombat megye megbízásából a nyékvárkonyi székhelyű APS Dunajská Streda n. o.

A szlovák törvényrendszer előírása szerint az általános ellátást 15.30 - 22.00 közt az APS DS n.o. működteti körzeti orvosok bevonásával. Ez az úgynevezett ambuláns, azaz járóbeteg ellátás, ahová általánosabb, inkább belgyógyászati jellegű panaszokkal érkeznek a betegek. Természetesen, amennyiben a vizsgálat alapján úgy látja jónak a szolgálatos orvos, továbbküldheti a pácienst a sürgősségi szakellátásra is, de az esetek többségében erre nincs szükség. Az általános elsősegélyen általában érkezési sorrendben fogadják az egészségügyi panasszal érkezőket.

A kórház sürgősségi részlege ugyanakkor napi 24 órában üzemel, illetve este 10 óra után az elsősegélyre érkezőket is itt látják el. Alapvetően itt fogadják a mentővel beszállítottakat, illetve általánosságban véve a balesetet elszenvedőket, azokat, akiket akut veszély fenyeget, ami hirtelen fellépő életveszélyt, vagy elviselhetetlen fájdalmat jelent – inkább a sebészeti jellegű problémák tartoznak a kórház sürgősségi részlegére.

Abban is különbözik az ambuláns elsősegély és a sürgősségi ellátás, hogy a sürgősségi részlegen az ellátást mindig megelőzi a betegosztályozás (az úgynevezett triázs). Ezt a feladatot egészségügyi nővér, vagy mentőtiszt végzi, ő ítéli meg, mennyire sürgős ellátásra szorul a beérkezett páciens, ez az alapja a betegek ellátási sorrendjének.

A múlt évben a kórház adatai szerint 20587 beteg fordult meg a részlegen, ami naponta átlagosan körülbelül 60 ellátottat jelent, bár az eloszlás szerint inkább a péntek délutántól vasárnap estig a legsűrűbb időszak a részleg életében. A sürgősségit meglátogatók közül ugyanakkor viszonylag sokan vannak – országos átlagban mintegy 30% -, akik nem akut problémával jelentkeznek, sokkal inkább az elsősegélyre kellene menniük – ezzel pedig feleslegesen terhelik a sürgősségi ellátást.

Többször gondot okoz, ha valaki nem elégedett a szolgáltatással, panasza van az ellátásra, nem tudja kihez kellene fordulnia jogorvoslatért. Gond ez azért is, mert vannak, akik ahelyett, hogy a megfelelő intézménynél tennének panaszt, a közösségi oldalakon írják ki magukból vélt vagy valós gondjaikat – ráadásul többször keverik az elsősegély és a sürgősségi fogalmát.

A sürgősségi részleg esetében – mivel annak működtetője a kórház – a kórház igazgatóságához lehet fordulni panasszal.

Az általános orvosi ügyelet esetében azonban a szolgáltatóhoz (APS Dunajská Streda n. o.) kell fordulni, illetve a működési engedély kiadójához, azaz Nagyszombat megye egészségügyi alosztályához.

Amennyiben az ellátással van gondja a páciensnek, vagy hozzátartozójának, akkor pedig mindkét esetben az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz (ÚDZS - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) fordulhatnak panasszal.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies