Back to top

A súlyos közúti szabálysértések közé sorolják a kihangosítás nélkül történő telefonhasználatot vezetés közben

Publikálva: 2022, július 5 - 09:01
Szigorúbban büntetik a sebességkorlátozás jelentős megszegését és a telefonhasználatot vezetés közben. Ez a közúti közlekedésről szóló törvény módosításából következik, amelyet tegnap írt alá Zuzana Čaputová államfő. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az elnök szóvivője tájékoztatta.
A súlyos közúti szabálysértések közé sorolják a kihangosítás nélkül történő telefonhasználatot vezetés közben

A módosítás továbbá csökkenti a korhatárt bizonyos típusú járművezetői jogosítványok megszerzésénél.

A súlyos közúti szabálysértések közé sorolják a kihangosító (hands free) nélküli telefonhasználatot vezetés közben. Helyszíni bírságolási eljárás esetén a büntetés összegének felső határa 100 euróról 150-re emelkedik, közigazgatási eljárás keretén belül pedig 200-ról 300 euróra.

A kihágásért eltiltás is járhat, illetve ez beleszámít a 12 hónap alatt elkövetett három súlyos szabálysértés közé.

Azok az autósok, akik többször is jelentősen átlépik a megengedett sebességet, szintén szigorúbb büntetésre számíthatnak. Súlyos közúti szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott területen legalább 50 km/órával lépi túl a megengedett sebességet, vagy lakott területen kívül legalább 60 km/órával.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen szabálysértés is beletartozik a 12 hónap alatt elkövetett három súlyos szabálysértésbe, amelyek következményeképpen az autó vezetőjének autósiskolába kell járnia, egészségi vagy pszichikai alkalmassági vizsgát kell tennie.

A bírság összege ebben az esetben nem változik. Helyszíni bírságolási eljárás esetén a büntetés 250 és 800 euró között alakul, rendes eljárás esetén pedig 500 és 1000 euró között.

A „C” és „CE” kategóriás jogosítvány megszerzésére az eddigi 21 év helyett már 18 éves kortól lehetőség lesz. A „D” és „DE” kategóriás jogosítványok esetében pedig az eddigi 24 éves korhatár 21 évre csökken. Az új törvény augusztus 1-jén lép érvénybe.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies