Back to top

Rövidesen nyit az ország?

Publikálva: 2021, április 6 - 15:19
Ha hinni lehet a szakembereknek, jelentősen könnyebb lesz az élet, ha a szakmai konzílium beváltja ígéretét és enyhítési tervvel áll a kabinet elé. Vagyis könnyen lehet, hogy a jövő héttől jelentősen enyhülnek majd a járványügyi korlátozások.
Rövidesen nyit az ország?

Noha az elmúlt néhány napban a koronavírus-járvány áldozatainak száma meghaladta a tízezret Szlovákiában (ugyanakkor tegnapról mára egyetlen halálesetet sem jelentettek), a többi járványügyi mutató javulása bizakodásra ad okot. Habár a kórházban ápoltak száma némileg növekedett, szerencsére nem ment háromezer fölé.

Ennek köszönhetően néhány nap múlva vált(hat) az országos COVID-automata, feketéből bordóra, ezzel együtt pedig számos új, régen nem látott enyhítés léphet érvénybe. 

A járványügyi bizottság a mai nap folyamán tanácskozik. A kiszivárgott információk alapján ezúttal végre nem szigorításról, hanem enyhítésekről tárgyalnak majd. A HNOnline például úgy tudja,

a szilveszterkor elrendelt lockdown jövő héten ebben a formájában véget ér.

 A lap úgy tudja, a bizottság egyik központi feltétele, hogy a kormány tegye lehetővé a tesztelési stratégia átalakítását. Ez nem azt jelenti, hogy a hétvégi tesztelési nyűg megszűnik, ugyanakkor bizonyos, eddig tiltott szolgáltatásokat, az öntesztelés lehetőségének megteremtésével, igénybe vehetnénk a jövőben. A hírek szerint sportpályák, az iskola, sőt a fodrász felkeresése, látogatása is (ön)tesztköteles lehet.

Az alábbiakban pontokba szedtük, mely területeken a legvalószínűbb a változás:

  • Negatív teszt birtokában más járásban is lehetne kirándulni.
  • Nyilvános misék és istentiszteletek – létszámkorláttal.
  • Az összes profi sport bajnoksága újraindulhat – nézők nélkül.
  • Nyithatnak a síközpontok, de kabinos felvonók nélkül (tesztre szükség lesz).
  • Nyithatnak az uszodák, egyszerre legfeljebb hat emberrel.
  • Nyithat az összes üzlet, létszámkorláttal. 
  • Megszűnik a „kötelező” home office.
  • Bizonyos korlátozások mellett, például étterem nélkül, de kinyithatnak a hotelek.​​​​​​

Forrás: HNOnline / ma7.sk / Pomichal Krisztián

Ezt már olvasta?

Cookies