Back to top

„A rossz diadalához elegendő, ha a jó emberek nem tesznek semmit”

Publikálva: 2019, július 1 - 23:24
Több mint százötven egykori túlélő leszármazottja érkezett haza a napokban Dunaszerdahelyre, hogy visszatérve őseik földjére tiszteletüket tegyék az egykori Kis Palesztinában, felidézzék annak hajdani forrongó zsidó életét, s megemlékezzenek azokról a Dunaszerdahelyről és környékéről haláltáborokba deportáltakról, akik a második világháború vészkorszakában veszítették életüket.
„A rossz diadalához elegendő, ha a jó emberek nem tesznek semmit”

Az egész héten zajló Dunaszerdahelyi Zsidó Fesztivál szomorú kicsúcsosodása volt a vasárnap délutáni, rekkenő hőségben megtartott aszkara, holokauszt-megemlékezés. A mintegy kétórás eseményt a holokauszt 75. évfordulója alkalmából a dunaszerdahelyi zsidó temetőben szervezte meg a helyi zsidó egyházközség.

A szomorú alkalmat a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar nyitotta meg a szlovák, a magyar és az izraeli himnusz eléneklésével, majd a holokauszt emlékfalon elhelyezett mintegy kétszáz további áldozat nevére hívták fel a figyelmet, felavatva a dióspatonyi, somorjai és nagymagyari zsidó áldozatok neveit tartalmazó részt is az emlékfalon, amelyet Stern György, a helyi zsidó egyházközség vezetőségi tagja, Orosz Csaba somorjai és Rigó Marek nagymagyari polgármester leplezett le.

Ezt követően előbb az emlékfal közepén található mécseseket gyújtották meg, majd beszédek hangzottak el – elsőként Alexander Ben-Zvi, Izrael szlovákiai nagykövete beszélt, majd a túlélők leszármazottjai emlékeztek vissza szüleikre, nagyszüleikre…

Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja szerint „nem kell politológusnak lennünk, hogy észre vegyük a növekvő antiszemitizmust ma is az egész világon.” Kornfeld szerint az a szomorú, hogy sokszor elismert nemzetközi szervezetek teszik ezt ma meg. „Már nem csak Franciaországból, hanem Angliából is menekülnek a zsidók Izraelbe. Egy távoli rokonom írta nekem Londonból, hogy nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, mint a szülei, akik családjuk nagy részét elveszítették, megölték őket Auschwitzban” – jelezte Kornfeld, hozzátéve, hogy a modtani megemlékezéssel is „figyelmeztetünk arra a régi igazságra, hogy a rossz diadalához elegendő, ha a jó emberek nem tesznek semmit. Mit tudunk hát mi tenni? Legalább azt, hogy vegyük észre a rosszat, figyelmeztessünk rá, és nevezzük nevén a »gyereket«, még akkor is, ha ezt nem mindenki tartja politikailag korrektnek” – fogalmazott.

Kornfeld Tibor szerint a helyi zsidó közösség feladata is erről beszélni: „Mi nem fogunk erről hallgatni, mert nem engedhetjük, hogy elhallgassák vagy elferdítsék az igazságot. A holokauszt feldolgozatlan, megmagyarázhatatlan trauma és az ebből fakadó félelem máig tovább él” – emlékeztetett.

Hájos Zoltán beszédében felidézte a második világháború, valamint a zsidóság számára tragédiával végződő vészkorszak eseményeit, az odavezető utat, kiemelve azt is, hogy a szövetséges hatalmak sem hitték el azt a mérhetetlen szenvedést és pusztítást, amelyhez a náci vezetés tébolya vezetett.

„Fontosnak tartom, hogy részt vesznek a mai megemlékezésen, vannak itt önök közül többen, akik átélték a vészkorszak borzalmait, és hálát adnak Istennek, hogy ma itt lehetnek. Vannak, akiknek hozzátartozói élték túl a borzalmakat, s emlékükre vesznek részt a mai megemlékezésen. És vannak olyanok, akik még nem éltek akkor – vagyunk itt többen. Úgy gondolom, hogy jelenlétünkkel figyelmeztetjük azokat, akik ma nincsenek itt, hogy nem lehet számunkra közömbös a fajgyűlölet, a diszkrimináció, a kollektív bűnösség elvének alkalmazása. Fontos emlékeznünk a holokausztra, hogy ne felejtsük el a történelem e sötét korszakát” – emelte ki Hájos Zoltán.

Ezt már olvasta?

Cookies