Back to top

A rendelők harmada még nem kötött szerződést a Dôvera egészségbiztosítóval

Publikálva: 2017, szeptember 30 - 09:36
Amennyiben nem jön létre a megállapodás, csaknem 2000 rendelőnek nem lesz érvényes szerződése a Dôvera magán egészségbiztosítóval, az orvosok elsősorban több pénzt szeretnének kapni az ambuláns szektorba.

Az Ambuláns Szolgáltatók Szövetségében (ZAP) tömörülő csaknem kétezer rendelő esetében még mindig nem tisztázódtak a Dôvera magán egészségbiztosítóval történő együttműködés feltételei. Fennáll annak is veszélye, hogy október 1-től nem kerülnek szerződéses viszonyba a biztosítóval, ez a páciensek számára azt jelentené, hogy csak az akkut-vizsgálatokat fizetné számukra a biztosító. Az orvosok elégedetlenek a Dôvera által felkínált térítésekkel, többet szeretnének elérni.

A ZAP a szlovákiai rendelők körülbelül egyharmadát tömöríti. A magán biztosító azt állítja, hogy a rendelőknek konkurencia nélküli ajánlatot adott, s a közeljövőben még további tárgyalásokra kerül majd sor. „A nem akkut kivizsgálásokért, a kiírt gyógyszerekért is fizetni fogunk. Úgy fogunk viselkedni, mintha létezne a szerződéses viszony. Ha a páciensnek valamit fizetnie kell majd az orvosnál, 100 százalékban megtérítjük neki az adott összeget" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója.

Kultan szerint a ZAP nyomást próbál gyakorolni a páciensekre, és szeretné megfélemlíteni őket. Kultan azt is kifogásolja, hogy a ZAP néhány tagja közvetlenül felszólította a pácienseiket, hogy váltsanak egészségbiztosítót. Ilyen jelleggel bír Peter Liptáknak, a ZAP igazgatótanácsa tagjának esete is, aki szeptember 25-én e-mailben szólította fel a Dôveránál biztosított pácienseit a biztosítóváltásra. Biztosítót ugyanis szeptember végéig lehet váltani.

„Nem tisztességes dolog részéről a biztosítóváltás kampányának időszakában biztosítási ügynököt játszani. Az esetet jogi útra tereljük, ez ellentétes a szabályokkal"—állapította meg Kultan.

Az esetet megvizsgálja az Egészségfelügyeleti Hivatal (ÚDZS) is. „A sajtóban megjelent információkkal ezt követően fogunk foglalkozni, s az érvényes jogszabály értelmében döntünk a következő lépésekről" – közölte Andrea Pivarčiová, az ÚDZS szóvivője.

A ZAP nyilvánosan nem határolódott el a vitatott email tartalmától, de visszaigazolta, hogy annak a szövegét nem szavazták meg a szövetség szervei. „Lipták doktor kijelentésével személy szerint egyetértek" – nyilatkozta Kollár. Szerinte nem az orvosoknak van szükségük a Dôverára, „hamarabb a biztosítónak van szüksége rájuk"- fogalmazott.

A magán egészségbiztosító a hiányzó megállapodás ellenére elküldte a rendelőkbe a szerződések kiegészítéseit. A ZAP azt állítja, hogy az orvosok ezt elutasítják és visszaküldik azokat, a Dôvera viszont azt állítja, néhány orvos érdeklődést mutat. A biztosító az orvosoknak tett utolsó ajánlata 11 százalékos emelés volt, amit két körben kívánnak megvalósítani. A Dôvera a megállapodás hiányát a biztosítóváltással kapcsolatos kampány rovásra írja, s a biztosítottak elbizonytalanításra tett kísérlettel magyarázza.

A Dôvera képviselői az elkövetkező napokban folytatják a tárgyalásaikat az orvosokkal. Kultan számol azzal az eshetőséggel is, hogy október 1-től kezdődően valószínűleg nem egyeznek meg. Néhány nappal a biztosítóváltás határideje után szerinte valamivel reálisabb lesz a helyzet.

Az orvosok az Általános Egészségbiztosító (VšZP) képviselőivel is tárgyaltak. A múlt hét során megegyeztek velük a térítések nagyságában. Tárgyalások folynak még az Union egészségbiztosítóval is, a velük megkötött szerződések jövő év március végéig érvényesek.

A Páciensek Jogvédő Asszociációja támogatja a rendelők követeléseit, hogy magasabb térítések érkezzenek a rendszerbe, azonban a felmondásokat nem tartja etikus lépésnek.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies