Back to top

Rajzokon megelevenedő olvasmányok

Publikálva: 2020, március 7 - 07:35
Először hirdette meg a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár rajzpályázatát, melynek kiértékelése pénteken délelőtt zajlott a könyvtár olvasótermében.
Rajzokon megelevenedő olvasmányok

Lacza Ilona, a könyvtár igazgatónője köszöntötte a gyerekeket, akik kíváncsian várták az értékelést, illetve a díjazottak kihirdetését. Szavai szerint első alkalommal hirdették meg ezt a pályázatot, melyre a gyerekek könyvélményeinek rajzos ábrázolását várták. A pályázatra három kategóriában több mint 200 rajz érkezett, mely meglepte mind a szervezőket, mind pedig a pályázatot értékelő zsűrit - nem számítottak ilyen aktív részvételre. Az igazgatónő rövid köszöntője után felkérte Ferdics Béla művész-tanárt, a munkákat elbíráló zsűri elnökét a verseny értékelésére.

Ferdics Béla, a komisszió elnöke is köszöntötte a gyerekeket, egyben megköszönte a szülők és a felkészítők munkáját. Mint mondta, egyedi és igazán szép rajzokat láthattak a zsűrizés során kollégájával, Jozef Kordošsal. „Nagyon sok szép munka készült, mindegyikben volt valami különleges, egyedi, ezért bizony időbe telt, míg ki tudtuk választani közülük kategóriánként a legjobbakat.” Elmondta, mennyire örültek annak, hogy a munkákon visszatükröződni látták azt az élményt, amit a gyerekek kaptak a mesékből. Szakmai értékelése szerint látható az egyes korosztályok közötti különbség: amikor még nem morzsolódott le a fantáziavilág, és érezni a rajzokon a dinamikát, a hangulatot, majd a másként készült, de ugyanúgy ügyes munkákat, melyeken már látni a tanult figurák ábrázolására való törekvést.

Rövid értéklelését azzal zárta, hogy örült a beérkező sok rajznak, és bízik abban, hogy a jövőben is ilyen szép munkákat kapnak majd zsűrizésre.

Lacza Ilona megerősítette Ferdics Béla mondatát, miszerint fontos, hogy a szülők olvassanak a gyerekeknek, hogy azoknak fejlődjön a fantáziavilága. Bizakodva mondta el, a versenyt szeretnék a jövőben is meghirdetni, ezzel hagyományossá szeretnék tenni az idén először meghirdetett rajzversenyt.

A köszöntők és az értékelés után oklevéllel jutalmazták a gyerekeket, illetve kis ajándékkal kedveskedtek nekik.

Az olvasóteremben március 20-ig tekinthető meg az oklevéllel elismertek és a díjazottak munkái, de az igazgatónő portálunknak azt nyilatkozta, hogy a nyár folyamán fokozatosan az összes beküldött pályaművet kiállítják a felnőtt részleg olvasótermében, illetve a könyvtár gyerekrészlegén.

Kérdésünkre válaszolva azt is megtudtuk a könyvtár dolgozóitól, hogy a három kismalac, Harry Potter, Hello Kitty, illetve több mese királylányai elevenedtek meg leggyakrabban a gyerekek rajzain.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies