Back to top

A püspökök a templomok megnyitásának engedélyezését sürgetik

Publikálva: 2021, február 17 - 20:25
A Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) arról a lelki szenvedésről szól, melynek panaszával egyre több hívő fordul hozzájuk. Mint kifejezésre juttatták, a gyónás és a szentségek kiszolgáltatása a hívő emberek számára mindig lelkesítő erőt és belső egyensúlyt biztosított. Most azonban már hónapok óta nélkülözniük kell a szentségeket és nincs mód arra, hogy ezeket az egyház kiszolgáltassa, nehezményezték a kormányfőhöz és a kormányhoz intézett levelükben, melyben egyúttal kérik, hogy enyhítsék a lelki szükségletek biztosítására vonatkozó korlátozásokat.
A püspökök a templomok megnyitásának engedélyezését sürgetik

„Hajlandók vagyunk a korlátozások betartására, azonban a nyilvános szentmisék teljes, hosszú ideje tartó általános betiltása, ahogy a szentségek kiszolgáltatásának teljes ellehetetlenítése elfogadhatatlan számunkra“ – írják. Kérik a kormányt, hogy találjon módot számukra a lelki szükségletek biztosítására. Rámutatnak arra is, hogy egyre több ember kapja meg a vakcinát, akik a megfertőződés kockázata nélkül vehetnének részt a szentmiséken. A levél tartalmát a Szlovák Püspöki Konferencia keddi online ülésén fogalmazta meg.

„Érzékenyen érintenek bennünket a koronavírusjárvány okozta problémák, tiszteletben tartjuk a járványügyi intézkedéseket és fontosnak tartjuk a betartásukat. Papjaink készséggel szolgálnak a koronavírusos betegek osztályain, nemcsak hivatásukkal összefüggésben, hanem önkéntesként, egészségügyi kisegítőként is” – közölték.

Mint írják, „első kézből származó információkkal rendelkeznek“ a helyzet komolyságáról, s mélyen átérzik a hívők lelki gyötrelmeit. „Ez fokozza a szenvedést, melyet a járvány okoz.

A szorongások és a konfliktusok, melyeket sokan a szentségek kiszolgáltatásának köszönhetően tudtak enyhíteni, most elhatalmasodnak az embereken” – olvasható a levélben.

Rámutatnak, hogy a hívők úgy érzik, „az egyház ebben a nehéz időszakban magukra hagyta őket“. Az intézkedések megkötötték a kezüket és ellehetetlenítik a működésüket. „Nemcsak a tömeges rendezvények esetében, hanem az egyéni pasztorációs szolgálat tekintetében is, miközben a környező országok nem vezettek be ilyen szigorú korlátozásokat az egyházzal szemben. Sajnáljuk, hogy egyes helyeken az emberek a türelmüket vesztve megszegték a szabályokat, holott azok tiszteletben tartására szólítottunk fel. Készek vagyunk együttműködni a járvány legyőzésében“ – juttatta kifejezésre a Szlovák Püspöki Konferencia, hozzátéve, hogy helyzetük megértését kérik.

NZS / Felvidék.ma / ParlamenteListy.sk

Ezt már olvasta?

Cookies