Back to top

Projektzáró tanácskozást tartottak Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2022, december 14 - 08:29
Az év utolsó hónapjában, december 4-6. közt projektzáró tanácskozást tartottak a dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában.
Projektzáró tanácskozást tartottak Dunaszerdahelyen

Az ERASMUS + programoknak köszönhetően határon átnyúló kapcsolatokra, intézményi szinten fejlesztési lehetőségekre, tapasztalatszerzésre van lehetőség. 2021 tavaszán a dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola partnerként csatlakozott a Váci Szakképzési Centrumhoz tartozó Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola által kidolgozott ERASMUS + pályázathoz, Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel a tanulói mobilitás érdekében címmel. Harmadik partnerként a németországi Paint me kreatív műhely vett részt a projektben.

Mindkét intézmény a szakoktatás egyik lényeges elemének tartja épp úgy a tehetségek felkarolását, mint a különleges bánásmódot igényló diákok felzárkózását. A kompetencia-fejlesztésre fókuszáló pályázat a képzőművészet egyes területét hívja segítségül a diákok képességeinek fejlesztéséhez. Ezeket a foglalkozásokat a két intézmény belső kreatív műhelyében, oktatói segítséggel, szakköri tevékenység alatt valósítja meg.

A pályázat megvalósításában nagy érdeme van Nánási Andreának, aki a szentendrei iskolában pszichológusként tevékenykedik, ő az, aki az úgynevezett „igazgyöngy” módszert alkalmazva a diákok bemeneti és kimeneti mutatóit elemezve mutatott rá a kompetencia-fejlesztés relevanciájára. A szentendrei iskolában a szakköri tevékenységet Aladics Antal művésztanár irányította, a dunaszerdahelyi kreatív műhelyben a diákokat Bartalos Eszter és Végh Annamária tanárnők felügyelték és valósították meg a foglalkozásokat.

A két iskola diákjai csoportokba szerveződve külföldi mobilitáson is részt vehettek, pontosabban a németországi Bayreuth városban, Blanka és Daniel Barth vezette Paint me kreatív műhelyben, ahol egymás megismerése mellett lehetőségük volt különféle képzőművészeti technikákat elsajátítani, német nyelvi kurzuson pedig nyelvtudásukat fejleszthették. A mobilitásokon a diákokon kívül a két iskola kijelölt tanárai is részt vettek. A Paint me otthont adott a vezetői találkozásoknak is, ahol a partnerek megoszthatták egymással a tapasztalataikat, valamint újabb technikákat sajátíthattak el.

Az ilyen és az ehhez hasonló fejlesztések, valós körülmények között, az alkotóműhelyeknek és a mobilitásoknak köszönhetően teljes értékű, mérhető folyamatot eredményeznek. A partnerek szakszerű segítséget nyújtanak egymásnak, rendszeresen kommunikálnak, megosztják a tapasztalataikat. Ezt az alkotói-nevelői folyamatot a partnerek a projekt lezárása után is folytatni kívánják.

Vízkeleti László
fotó: Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola

Ezt már olvasta?

Cookies