Back to top

Péntektől változnak a határátlépés feltételei

Publikálva: 2022, február 2 - 13:50
Péntektől, február negyedikétől alaposan átalakulnak a határátlépés feltételei. A ma7.sk portál szerkesztői összegyűjtötték, mire kell számítani a határátlépésnél.
Péntektől változnak a határátlépés feltételei

COVID-pass

- Változik a COVID-passok érvényességi ideje.

Szlovákia, az Európai Bizottság javaslatára, 12 hónapról 9 hónapra rövidítette le érvényességüket. Február elsejével minden tömegrendezvényen, szolgáltatás igénybevételekor, OTP-rendszerben működő munkahelyen vagy üzletben már a kilenc hónapos határidőt veszik figyelembe. Február negyedikétől határátlépéskor is ez a határidő érvényes, így, aki tavaly február elseje és március 31-e között kapta meg oltásait, annak péntektől tulajdonképpen lejárt az igazolványa.

Határátlépés

- Megszűnik az omikron-rizikós országok listája.

Tekintve, hogy a Dél-Afrikából indult variáns mára egyértelműen egyeduralkodó Európában, tulajdonképpen okafogyottá vált emiatt külön listát fenntartani. Ez azt jelenti, hogy az ilyen országokból hazatérők vagy beutazók számára fenntartott korlátozások is megszűnnek.

- Megszűnik a kötelező házi karantén azon beutazók számára, akik nincsenek beoltva, de kevesebb mint 180 napja átestek a betegségen és ezt igazolni is tudják. A betegségen átesettekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a teljesen, azaz három oltással beoltottakra.

Ne feledjük, az átesettség igazolásához továbbra is pozitív PCR-teszt eredményére van szükség. Ennek hiányában nem kérhető a hivatalos átesettségi igazolás, birtokában viszont szabadon lehet közlekedni a határokon.

- Az eHranica-rendszerbe továbbra is regisztrálni kell: félévente legalább egyszer.

Ha Ön nincs beoltva vagy nem tudja igazolni, hogy legyőzte a betegséget, akkor minden beutazás után kötelező regisztrálni az eHranica-rendszerbe.

- Változik az oltatlanokra vonatkozó kötelező karantén.

Ha valaki oltás és átesettségi igazolás nélkül tér haza vagy utazik be Szlovákiába, annak péntektől nem 10, hanem csak öt napra kell karanténba mennie, amennyiben nincsenek tünetei. A karantén azonnal megszakítható egy negatív PCR-teszttel. A tesztet akár rögtön a beutazás után is elvégeztethetjük!

- Változik azon országok listája, ahonnan beutazva nem kell kötelező PCR-teszt.

Erre azért van szükség, mert az omikron-variáns terjedése miatt óriási az igény a PCR-tesztekre. Újabban Nagy-Britannia is felkerült erre a listára:

Albánia, Andorra, Örményország, Ausztrália, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Kína, Cseh Köztársaság, Horvátország, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Hongkong, Írország , Izland, Izrael, Japán, Jordánia, Kanada, Dél-Korea, Koszovó, Kuba, Libanon, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Makaó, Magyarország, Málta, Moldova, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Portugália, Ausztria , Románia, San Marino, Észak-Macedónia, Szingapúr, Szlovénia, Spanyolország, Egyesült Arab Emírségek, USA, Mexikó, Szerbia, Svájc, Svédország, Tajvan, Olaszország, Törökország, Ukrajna, Vatikán.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies