Jelenlegi hely

π - nap a Vámbéryben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, március 18 - 14:23 | Oktatás
A Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai március 14-én „matekos” napot tartottak. A rendezvény Fekete Lívia tanító néni ötlete alapján valósult meg.
π - nap a Vámbéryben

1988-ban egy Larry Shaw nevű fizikus úgy döntött, hogy kollégáival körbe-körbe mennek, és pitét esznek a neves szám tiszteletére. Nem véletlenül esett a választás március 14-re: az amerikai írásmód szerint ugyanis e dátum 3/14, amely a π első három számjegye.

Az iskola diákjai e neves nap kapcsán részt vehettek a π számjegyeit legjobban ismerők versenyében, amelyben bizonyíthatták, hogy mennyi számjegyet képesek megjegyezni a végtelen szám tizedesjegyeiből. Az 5. évfolyamból Németh Lili, Krajčovič Dávid, a 8. évfolyamból Jandura Viktória, Lakatos L. Bálint, Mészáros Júlia Rózsa, Molnár Dóra, Kondé Elisabeth vettek részt a megmérettetésen, valamint Lednecká Bianka, 9.A osztályos tanuló, aki 129 számjegyet sorolt fel, amellyel a versenyt kimagasló fölénnyel nyerte. A második helyen Csölle András (8.B) végzett 80 számjegy megtanulásával, a harmadik helyet Bognár József (8.B) szerezte meg, 38 számjeggyel.

Az 5-8. évfolyam tanulói a délelőtt folyamán csapatversenyben mérhették össze tudásukat, a feladatok megoldásában szükség volt a nebulók logikájára, kreativitására. A kiértékelés előtt a 7. évfolyam tanulói matematikát népszerűsítő előadást tartottak. Pongrácz Pál Barnabás (7.D) „matekos” verset szavalt, Horváth Sofia Zina (7.B) Az öreg háromszög című matematikai tanmesét adta elő a népes diákseregnek. Az előadásban elhangzott a pí szám ihlette zongorajáték, valamint Fodor Zsolt Paralelogramma című „matematikai” dala. Németh Levente (7.C) a Kerülethez nem kell képlet című zenére fergeteges táncprodukcióval lepte meg a közönséget. Befejező műsorszámként a diákok meghallgatták a Szóljanak hangosan a prímek című zenét, majd közösen is elénekelték e frappánsan megfogalmazott, prímszámok könnyebb elsajátítását hivatott nótát.

Az előadás alatt Fekete Lívia Bögi Piroska tanító néni segítségével kiértékelte a feladatlapokat, majd a csapatverseny győztesei átvették nyereményüket, mégpedig pizzát (πzza). Az 5. évfolyam nyertes csapata: Molnár Réka, Képesi Dóra, Csáki Ramóna, Mészáros Erik, a 6. évfolyam győztesei: Nagy Levente, Bacza Márk, Farkas Bence, Varga Dávid, Boráros Dávid. A 7. évfolyamban az első helyezést elért csapat tagjai: Csörgő Emese Alíz, Kraus Eszter, Elek Ádám, Frigula Bianka és Rózsár Viktória, a 8. évfolyam nyertesei: Csomor Tibor, Szerencsés Dániel, Rásó Filip és Póda László.

Gratulálunk a nyertes csapatoknak!

-oe-