Back to top

A nővérek is felírhatnak majd bizonyos gyógyászati segédeszközöket

Publikálva: 2017, augusztus 31 - 09:19
Az egészségügyi ellátásról szóló, jelenleg tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvénymódosító javaslat értelmében egyes egészségügyi segédeszközöket az egészségügyi nővérek is felírhatnának majd a betegek részére.
A nővérek is felírhatnak majd bizonyos gyógyászati segédeszközöket

„Pontosan meghatározott jegyzékben összesítettük azokat a gyógyászati segédeszközöket, melyeket az egészségügyi nővérek is felírhatnak majd a betegeknek" – tájékoztatott a tervezetről Andrea Kalavská, az egészségügyi tárca államtitkára.

A minisztérium szeretné elérni az ápolói szolgáltatások rendszerének egyszerűsítését úgy, hogy az otthoni szakápolásra képzett nővérkék (ADOS) önállóan dönthessenek arról, hogy a betegnek milyen gyógyászati segédeszközökre van szüksége, és azokat részükre elő is írhassák. „Például lehet ez állítható betegrögzítő, pelenka, vagy ragtapasz, azonban az eszközökről egy pontosan meghatározott jegyzék alapján dönthetnek" – magyarázta az államtitkár.

Tomáš Drucker, egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a nővéreknek megfelelő képesítéssel kell rendelkezniük. „Megköveteljük, hogy a nővér megfelelő gyakorlattal rendelkező specialista legyen" – jelentette ki. Az új jogi norma értelmében a nővéreknek szerződniük kell majd az egészségbiztosítókkal, valamint saját kóddal is rendelkezniük kell.

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SK SaPA) elnöke, Iveta Lazorová üdvözölte, hogy a szakminisztérium törvénytervezetével megtette az első lépéseket a kompetenciák bővítésének érdekében, ugyanakkor rámutatott az indítvány hiányosságaira is.

„Elsősorban arra szeretném felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a javaslat nem fogja érinteni az összes nővért, csak bizonyos nővéreket, így nem beszélhetünk a szlovákiai nővérek és szülészasszisztensek helyzetének stabilizálásáról" – figyelmeztetett a javaslatot kommentálva Lazorová.

Másrészt a kamara eddig még semmilyen információval nem rendelkezik arról, hogy miképpen fogják honorálni a nővérek újonnan bevezetett tevékenységét – összegezte a kamara álláspontját Lazorová.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?