Back to top

Néprajzi versenyen remekeltek az egészségügyis lányok

Publikálva: 2022, november 11 - 12:03
A 17. Kincskeresők - helyi értékeket kutató diákok konferenciáján jártak a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola diákjai. A néprajzi-történelmi versenyen tartott előadásaikat a bírálók aranysávos minősítéssel értékelték.
Néprajzi versenyen remekeltek az egészségügyis lányok

Felkészítő tanáruk, Kiss Kinga portálunknak elmondta,

a zsűri mindkét diákjuk, a másodikos Gyerpál Antónia és a harmadikos Seres Krisztina esetében is kiemelte az előadások témájának alapos feldolgozását, megdicsérte a kifejtett kutatómunkát és méltatta az előadásmódot.

Gyerpál Antónia előadásának címe: Koháry-kúria Fülek városában.

Röviden összefoglalva azt érdemes tudni róla, hogy napjainkban a Koháry-kúria a 47. számú Koháry István Cserkészcsapat tagjainak jelenti az otthont és biztonságot, és mivel Antónia más 10 éve a cserkészcsapat tagja, rendszeresen látogatja ezt a kastélyt és gyerekkora legszebb pillanatait töltötte el benne. A versenyfelhívásnak eleget téve felkutatta a kúria és a Koháry család kalandos történetét, valamint az örökösödés körüli vitás kérdéseket. Beszámolt arról is, hogy mióta a cserkészek tulajdonába került a kúria, milyen felújításokon esett át, és milyen mozgalmas élet zajlik a falai között.

Seres Krisztina a vágfarkasdi komp és a dereglyézés történetét mesélte el.

Krisztina azért ezt a témát választotta előadása témájául, mert úgy gondolja, másoknak is meg kell ismerniük falujának régi és nagyon értékes kincseit. Egyrészben azért tartja érdekesnek a témát, mert több faluban volt komp, de Sellyétől lefelé a Vágon már csak náluk található. Sok élmény fűzi hozzá, mert gyermekkorának egy részét kompozással töltötte. A barátaival sokszor jártak oda, már csak azért is, hogy beszélgessenek az éppen szolgálatban lévő kompossal, ami egy igazi presztizs-foglalkozás volt valamikor azon a vidéken. Előadását a régi, fakomp bemutatásával kezdte, majd bemutatta a révészek munkáját. Végül pedig ismertette a dereglyézést, ami a kishajózásnak egy ősi és nagyon sajátos módja.

Az elért eredményhez portálunk is gratulál, még sok sikeres szereplést kívánunk a fiatal hölgyeknek!

-kk-, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies