Back to top

A Nemzeti Összetartozás Napján emlékeztek

Publikálva: 2017, június 5 - 07:14
A trianoni békediktátumra, a történelmi Magyarország megcsonkítására emlékeztek június 4-én este a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében a Trianon kopjafánál.

Az esős idő ellenére is többen érkeztek a megemlékezésre, amelyen a város képviseletében részt vett Hájos Zoltán polgármester, illetve Horváth Zoltán alpolgármester is, akiket a megjelentekkel egyetemben Karaffa Attila főszervező, a Pázmaneum társulás elnöke köszöntött.

Elsőként a Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkórusa és László Enikő tanuló lépett fel Zöld Ágnes vezényletével, majd Horváth Balázs, a Vámbéry Ármin Gimnázium tanulója szavalta el Móra László Angyal szállt az égre című versét.

„Gyásznap, nemzeti tragédia, országcsonkítás, szétszabdalás, igazságtalanság, békediktátum az összes jelző egy gyászos történelmi eseményre utal. 97 évvel ezelőtt június 4-én keresztre feszítették Magyarországot Trianonban. Megcsonkítva, igazságtalan békediktátumot rákényszerítve bántak el a keresztény Európa védelmezőjével” – fogalmazott Karaffa Attila.

„És hogy állunk Trianon megítélésével 97 év után?

A kommunista rendszer bűnös népnek állította be a magyar népet, Trianonról nem lehetett beszélni. Az ún. demokratikus fordulat után a liberális eszmét valló politikusok és szimpatizánsaik mind a mai napig jogosnak tartják a trianoni békediktátumot. Manapság pedig lassan már szélsőségesek, kirekesztőek leszünk, ha saját nemzeti történelmi eseményeinkről emlékezünk meg. Ismerjük jól a gúnyos megjegyzéseket: Minek magyarkodtok? Nem kell mutogatni mekkora magyarok vagytok! Pedig, mi nem vagyunk akkora magyarok. Egyszerűen magyarok vagyunk, akiknek fontos a nemzetünk történelme és emlékezünk, de ugyanakkor építeni is szeretnénk a jövőt!

Csak úgy dőlnek majd le a trianoni határok, ha mindannyian közösen akarjuk a Kárpát-medencében az egységet, az összetartozást. Meg kell ismertetni az igaz magyar történelmet, az iskolákban nem szabad kerülni Trianon fogalmát. És ami a legfontosabb: nem szabad félni!” – mondta a Pázmaneum társulás elnöke, hozzátéve:

„2010-ben a magyar kormány megalkotta a Nemzeti Összetartozás Napját, amely június 4. Ez a nap városunk emléknapja is egyben. Az összetartozás fontos pillére összmagyarságunknak, hiszen Trianon romjait ledöntve tudunk ezáltal újra erős nemzetté kovácsolódni.

Nem feledve a múltat, de nem is rágódni rajta, hanem tenni és cselekedni a jövőben az itt élőkért, gyermekinkért. És mik volnának ezek a tettek? Első szóra talán egyszerűnek tűnik, de a magyar iskola, a kereszténység, a magyar közösség, a magyar nyelv szeretete, hagyományaink ápolása.

Csupán ennyit kell tennünk, hogy megmaradjunk.”

A beszédet követően, s Kiripolszky Péter éneke után a résztvevők mécsest helyeztek el a Trianon kopjafánál, ahol elénekelték a magyar és a székely himnuszokat. A rendezvény társszervezője a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás volt.

Ezt már olvasta?

Cookies