Back to top

Nem szigorítják az abortusztörvényt

Publikálva: 2019, szeptember 26 - 06:58
Nem változik az abortusztörvény. A parlamenti képviselők többsége a művi terhességmegszakításról szóló törvényhez benyújtott négy módosító javaslat közül az egyiket sem támogatta.
Nem szigorítják az abortusztörvényt

A javaslatokat az OĽaNO, az ĽSNS, Milan Krajniak és Jozef Lukáč (mindketten Sme rodina), illetve Richard Vašečka független képviselő nyújtotta be.

Az OĽaNO mozgalom képviselői többek között a gyermek-örökbefogadás folyamatát akarták hatékonyabbá tenni. Ezenkívül az abortusz előtt álló nőnek adott tájékoztatás szövegén akartak változtatni, amelyet szerintük a terhességmegszakítás előtt minden nőnek el kellene olvasnia és alá kellene írnia. Arra mutattak rá, hogy sok nő nincs megfelelően tájékoztatva a beavatkozás lehetséges következményeiről.

Vašečka javaslata betiltotta volna a művi terhességmegszakítást olyan esetekben, amelyeknek nincs komoly oka. A képviselő szerint a komoly okok közé tartozik például, hogy a terhesség bűncselekmény következménye, vagy a terhesség veszélyezteti az anya egészségi állapotát, illetve amikor nagy a kockázata a születési rendellenességek kialakulásának.

Lukáč és Krajniak olyan változást javasolt, amely a jelenlegi 12 hétről a terhesség hetedik hetére csökkentette volna azt az időszakot, amikor még el lehet végezni a terhességmegszakítást. Azzal érveltek, hogy a beavatkozás így még a magzat szívverésének a megindulása előtt történne meg.

Az ĽSNS a terhesség nyolcadik hetéig tette volna lehetővé a beavatkozás elvégzését. A javaslat szigorította volna az abortusz igénylésének a feltételeit. A módosítás ugyanakkor nem foglalkozott azokkal az esetekkel, amelyekben a terhesség veszélyezteti a nő egészségi állapotát, illetve amelyekben nagy a genetikai rendellenességek kialakulásának a veszélye.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?