Back to top

Nagy Attila: Dunaszerdahely – Dunajská Streda

Publikálva: 2019, szeptember 7 - 09:29
Minden bizonnyal a legtöbb dunaszerdahelyi örömmel forgatja majd ezt a könyvet, amely amellett, hogy bepillantást enged városunk többszáz éves történelmébe, egyszersmind jelenünk, mindennapjaink értékes lenyomata is egyben – mert megmutatja, méltán lehetünk büszkék városunkra.
Nagy Attila: Dunaszerdahely – Dunajská Streda

Európa legnagyobb szárazföldi szigetét, a Csallóközt, ahogyan a regék elbeszélik, egykor tündérek lakták, s róluk nevezték el a folyóktól szabdalt, lápos, változatos vízi világot Tündérkertnek. 

Ám e tájat, a Nagy Duna szigeteit nevezték szépségéről egykoron Aranykertnek is – a legenda szerint az itt mulató, aranyport hullató, aranypatkót elhagyó tündérek hagyták hátra a folyóban az onnan az aranyászok által az évszázadok során kimosott aranyat.

Ebben a hajdani, mesebeli Aranykertben élt a tündérek híres királynője, Tündér Ilona, de itt született a mondabéli iglic vagy a garabonciás diák is.
Történelmi múltja is mélységes ennek a világnak – „ékes gyöngyei”, népes magyar falvai tették a térséget a régió éléskamrájává.

Mára azonban letűnt az egykori mesevilág – mint regélik, a tündérek a csillagokba szálltak, s arany és gyémánt kastélyukból a nap sugarain le- s fölszállva járják meg láthatatlanul világunkat.

Ám hogy örökségük ma is felbecsülhetetlen, mutatja, hogy e ma is szemet gyönyörködtető szépségű táj, Tündér Ilona hazája alatt rejtőzik Közép-Európa legnagyobb édesvízkincse. 

És ennek az Aranykertnek a szívében született meg Dunaszerdahely...
 

Színes képes album Dunaszerdahelyről. 144 oldal, színes, krétapapíron, keménytáblás, védőborítóval. Kiadta a Lilium Aurum Kft.

Ezt már olvasta?

Címkék: Nagy Attila
Cookies