Back to top

Módszertani anyag készül az orvosoknak

Publikálva: 2017, december 13 - 10:33
A diagnózis megállapításánál az orvosoknak a jövőben pontosan meghatározott módon kell majd eljárniuk. A módszertani anyagon, útmutatón az egészségügyi tárca szakemberei jelenleg is dolgoznak, s némely betegségeket illetően már a jövő év során bevezetik azt.
Módszertani anyag készül az orvosoknak

A beteg így az adott kórisme esetében azt a gyógymódot kapja, amit az ilyen esetre meg van határozva, ezenkívül könnyebben ellenőrizheti az orvosa által választott eljárást.

Az egységesített orvosi eljárás standard diagnosztikai és gyógyászati eljárást vezet be, legyen szó Pozsonyról, Kassáról, vagy akár Királyhelmecről. Az egészségügyi miniszter szerint pontosan definiálva lesz a betegen végzett teljes eljárás.

„Az a célunk, hogy a különböző szolgáltatóknál egységesítsük az egészségügyi ellátás során alkalmazott eljárást"– közölte Tomáš Drucker, az illetékes tárca vezetője. A megállapított standardok használata kötelező lesz, így minden beteg azt az ellátást kapja majd, amit a szakemberek szükségesnek tartanak, és az orvos által végzett eljárás is könnyebben ellenőrizhetővé válik.

„Bízunk benne, hogy a meghatározott eljárások az egészségügyi felügyelet munkáját is nagyban elősegítik majd" – közölte Andrea Pivarčiová, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal szóvivője.

Az első meghatározott eljáráscsomagot még ebben a hónapban jóváhagyják. „Az első szakaszban bevezetendő standard eljáráscsomagokról még decemberben és januárban döntés születik" – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. Az orvosoknak szánt útmutatót egyszerűsített formában a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik a tárca internetoldalán.

Az orvosi eljárások javasolt menete: preventív eljárás (prevenció), diagnosztikai eljárás (diagnózis), gyógyászati eljárás (gyógyítás).

Kezdetben a leggyakoribb és legalapvetőbb diagnosztikai kérdésköröket vezetik be. A jövő év első negyedévében szeretnék az eljárásokat a gyakorlatban is alkalmazni.
Huszonöt orvostudományi terület esetében, a minden területre jutó hozzávetőleg 10 eljárás kidolgozását a jövő év első felére tervezik. A 125 speciális szakterület esetében 2019 végére tervezik a módszertani anyagok kidolgozását.

Jelenleg az egészségügyi biztosítók a beteg kivizsgálásáért fizetnek, a jövőben azonban ez megváltozik, s azt fogják figyelembe venni, hogy a beteg megkapja-e a megfelelő ellátást, s azt milyen módon végzik el az orvosok. Drucker szerint ezzel egyúttal eredményorientálttá is válhat a betegellátás, s garantált lesz az egészségügyi ellátás menete.

Az egészségügyi felügyelet a múlt év során mintegy 100 esetben összesen 130 ezer euró büntetést szabott ki a helytelenül megválasztott kezelések miatt. A megkérdezett orvosok szerint a standard eljárások standard eredményekkel járhatnak, s így könnyebben kizárhatóvá válik az orvosi műhibák előfordulása. Egyúttal az orvosoknak is biztonságot jelenthet, ha bizonyítani tudják majd azt, hogy a megfelelő eljárást választották.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségügy