Back to top

Mobil helytörténeti kiállítás a dunaszerdahelyi iskolákban

Publikálva: 2019, december 18 - 16:16
HELY / TÖRTÉNET / ÉRTÉK – Az én városom Dunaszerdahely címmel szervezett helytörténeti, várostörténelmi, valamint a város helyi értékeit bemutató, rendhagyó mobil kiállítást a Biró Márton Polgári Társulás.
Mobil helytörténeti kiállítás a dunaszerdahelyi iskolákban

A Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumban december 17-én nyílt meg a kiállítás – a tárlatot az iskola alapítója, városunk alpolgármestere, A. Szabó László nyitotta meg.

„A történelem a múltról beszél, de a jelenhez szól... Azt próbálja sok-sok különböző történetben elmondani, milyen út vezetett napjainkig.

Ha meg akarjuk érteni, hogy mi magunk honnan jöttünk, kik is vagyunk, akkor először családunk, őseink múltját kell megismernünk, mert ez nagyban meghatározza a mi saját sorsunkat is. Majd az ő történeteiket érdemes egy szélesebb kontextusba helyezni.

Ugyanakkor minden esemény, amely az emberekkel történik, valamilyen helyhez köthető, valahol zajlik. Lehet az az ember lakhelye, a ház, amelyben él, vagy épp az iskolája, a munkahelye, a települése, ahol szocializálódik, ahol a szabadidejét tölti, ahol szerelmes és boldog lesz vagy épp tragédia éri, és ezek mind-mind szintén hatással vannak az élete történéseire.

Tudjuk, hogy minden esemény már történése pillanatában történelemmé válik. Épp ezért nagyon fontos mindenféle hely szellemének és múltjának kutatása, az események rögzítése, hiszen a helytörténet nélkűl nincs világtörténelem sem. És minél mélyebben feltárjuk egy hely múltját, annál erősebb érzelmi kötődés alakul ki bennünk vele kapcsolatban. Ez a szülőföld szeretetének is az alapja...

És ezért nagyon fontosak azok a személyek is, akik az első forrásoktól kezdve a napjainkig igyekeznek minden részletet felkutatni és másoknak is közvetíteni.
Ezért is nagy tisztelettel kell tekinteni azokra, akik embereket, eseményeket és összefüggéseket mutatnak be nekünk. Még inkább, ha ők egy másik hely szülöttei.

Ilyen ember Nagy Attila barátom is, aki a 400 kilométerre lévő Tokajból került Dunaszerdahelyre, és merem állítani, ma a legtöbbet tud erről a városról...” – mondta A. Szabó László, majd átadta a szót a tárlatot „kísérő” Nagy Attila helytörténésznek (portálunk főszerkesztőjének).

Nagy Attila a kiállítást olyan rendhagyó üzenetként fogalmazta meg, amely előtt mint kiindulási pont előtt állunk. „Olyan ez, mint minden más jel az életünkben. Mint egy eleven infodesign elem: Ön itt áll. És ebből a kiindulási pontból kell mindenkinek külön külön eljutnia, a maga tempójában ahhoz, hogy kicsit megismerje Dunaszerdahelyt, hogy büszke lehessen rá, hogy valódi polgáraként fontosnak tartsa azt, hogy dunaszerdahelyi” – fogalmazott a helytörténész.

A mobil, vagyis hordozható helytörténeti kiállítás célja, hogy a fiatalok az iskolában találkozzanak azokkal a várostörténeti eseményekkel, személyiségekkel, emlékhelyekkel, amelyekkel s akikkel tanulmányaik során szinte egyáltalán nem foglalkoznak, illetve amelyeket kevés esetben keresnek fel.

A tárlat célja nem több és nem más, mint hogy az odavitt információk előtt egy pillanatra megálljanak, megtorpanjanak, odafigyeljenek, s az felkeltse az érdeklődésüket.

A kiállítás mobilitásának is hasonló a célja: a könnyen szállítható roll upok lényegében bárhol, rendkívül rövid idő alatt összeállíthatók, lényegében „azonnali”, egységes kiállítást visznek az egyes intézményekbe.

A kiállítássorozat – amely Dunaszerdahely város támogatásával valósult meg – 2020 januárjában már más közép- és alapiskolákban folytatódik!

(n)

Rózsár Vince felvételei

Ezt már olvasta?

Cookies