Back to top

Mindszenty-kiállítás nyílik Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, február 5 - 06:45
A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Vámbéry Ármin Gimnázium szervezésében kerül sor az Életkapuk – interaktív kiállítás fiataloknak című tárlat megnyitójára február 9-én, 13.30 órakor a Vámbéry Ármin Gimnázium épületében.
Mindszenty-kiállítás nyílik Dunaszerdahelyen

A megjelenteket Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója és Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás elnöke üdvözli. Ünnepi beszédet mond Forró Krisztián, Nagyszombat megyei önkormányzat képviselője, a Szövetség elnöke, valamint Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány kurátora és ügyvivő képviselője, Mindszenty bíboros szentté avatási eljárásának viceposztulátora. A megnyitón közreműködnek a gimnázium diákjai.

Hét szó, hét színes tabló – mint egykor a főpásztort a templomi oltáron fogadó hét gyertyaszál – és egy kapcsolódó vetélkedő, hogy ne csak megnézhető, de meg is fejthető legyen a kiállítás.

Az egykori templomtérben feltárul Mindszenty bíboros gazdag életútja, és talán fellelhető benne életdöntéseinek és személyiségének a kulcsa is. Az otthon, a templom, a börtön és az örök haza, ezek voltak az ő legfontosabb Életkapui. Ez a kiállítás sok emberi helyzetet és döntést, lehetőséget és választást, utat és kereszteződést, elindulást és távlatot idéz, melyek ismerősek lehetnek nemcsak Mindszenty bíboros, de a mi saját életünkben is.

A tárlat a nyilvánosság részére hétköznaponként 13:00 és 15:00 óra tekinthető majd meg a gimnázium épületében.

A Mindszenty-kiállítás második eseményére február végén kerül sor, a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan egy rendhagyó történelemóra keretében, amelyet Dr. Farkas Zsolt plébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke tart majd a középiskolai diákoknak a totalitárius rendszerekről, az egyházüldözésről, a Mindszenty-perről és annak felvidéki vonatkozásairól.

(dszi)

Ezt már olvasta?

Cookies