Back to top

Minden, ami bábozás…

Publikálva: 2018, március 3 - 07:11
A bábozás kedvelői és csoportvezetők részére szervez a Szlovákiai Magyra Művelődési Intézet egy kétnapos országos bábos képzést Csallóköz szívében.
Minden, ami bábozás…

A tréning bábdramaturgiára, szöveganalízisre és bábszínpadi térmegvalósítási formákra irányul, méghozzá olyan szövegkönyvek, illetve irodalmi szövegek és adaptációi alapján, melyeket a jelenlévők választottak, melyekkel dolgoznak.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója megkérdezésünkre elmondta, hogy egy évente rendszeresen megtartott bábos- és színjátszó képzésről van szó, amelyet 1999-től tavasszal és ősszel egyaránt szerveznek. „Az április 13-i és 14-i tavaszi találkozó a májusban sorra kerülő Duna Menti Tavaszra készülő csoportoknak egy szakmai felkészítése.” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a résztvevők a már meglévő darabjaikról is konzultálhatnak, hogy az előttük álló megmérettetésen minél sikeresebben szerepeljenek majd. A tréning vezetőjének ismérveivel kapcsolatban Huszár László kifejtette, hogy Kecskés Mária személyében egy pozsonyi bábművészről van szó, aki évente vezeti ezen képzéseket. Emellett a már említett gyermek színjátszók és bábosok seregszemléjének válogatóját praktikusan ő tartja karban. A megmérettetés ez utóbbi szakmai részének zsűri tagja, de a bábos mozgalomért is tevékenykedik. „Megközelítőleg 15 – 20 bábcsoportot tartunk számon, amelyből általában 10 – 15 vezető el is jön a képzésekre, hiszen neki is legfőbb érdeke, hogy amit összeállított, s amin hetekig dolgoztak, miképp kerül a válogató műsorra, ugyanis ott dől el a továbbjutás.” – zárta az Intézet igazgatója.

A képzésről bővebb információt ITT találnak.

Ezt már olvasta?