Jelenlegi hely

Milyen sportot válasszunk gyermekünknek?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 4 - 20:13 | Színes
Ha szülők vagyunk, a mi feladatunk megszerettetni gyermekinkkel a rendszeres testmozgást és ez azért nagyon fontos, mert ez az egészséges életmód elengedhetetlen része. Az egészséges életmód kialakítását pedig már egészen kicsi korban ajánlatos elkezdeni, hiszen ha a kisgyereknek természetes, hogy rendszeresen mozgunk valamit, akkor ez természetesen később is az élete részéhez fog tartozni.
Milyen sportot válasszunk gyermekünknek?

Ahhoz azonban, hogy gyermekünknek milyen sport tevékenységet választunk, több dolgot is fontos figyelembe vennünk. Olyan dolgot sosem szabad ráerőltetni gyermekeinkre, amihez nincs se kedve, se ügyessége.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sportágat gyermekeink számára?

Gyermekkorban kiválasztott sportág igen nagy körültekintést igényel. Ha azon gondolkozunk, hogy valamilyen iskola utáni sport szakkörre íratjuk be csemeténket, fontos hogy figyelembe vegyük azt, hogy milyen gyermekünk érdeklődési köre. Ne írassuk be például kézilabdára csak azért, mert a nagy testvér is oda jár, és majd idővel megszereti. Ha nincs kedve hozzá és ez a sport cseppet sem érdekli, utálni fogja egész életében, ezzel pedig többet árthatunk, mint gondolnánk. Kérdezzük meg őt, hogy van-e olyan sport, ami érdekli. Esetleg tornaórán milyen feladatokban vesz részt szívesen.

Ezeket tudva elindulhatunk már egy úton. Ezután azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen gyermekünk természete, illetve testalkata. Ha gyermekünk mégsem érzi jól magát a kiválasztott sportban, adjunk arra is lehetőséget, hogy több dolgot is ki tudjon próbálni, ezáltal ki fogja tudni választani azt, ami valóban érdekli és élvezettel fogja csinálni.

Milyen sportágak közül tudunk választani?

Mivel nekünk szülőknek nagy szerepünk van abban, hogy gyermekünk végül milyen sportágban fogja jól érezni magát, érdemes tisztába lennünk azzal is, hogy a különböző mentalitású gyerekeknél milyen tevékenység választható. Például egy kicsit félénk, visszahúzódó gyerek számára megfelelőek lehetnek a közösségi sportok, hiszen ennek köszönhetően játékosan fejlődik majd a társas kapcsolatok kialakításához szükséges készsége. Az elevenebb gyerekek számára a megfelelő edzésforma az lehet, ahol lehet hangoskodni, futkározni, szaladgálni. Így felesleges energiájukat is le tudják vezetni. Ezek lehetnek a különböző küzdősportok, ahol még az önfegyelmet is gyakorolhatják.

Általánosságban elmondható az, hogy az állóképességet fejlesztő mozgásformák serkentik a vérkeringést, javítják az erőnlétet. Ez például lehet úszás, kerékpározás, kajak, kenu, futás, vagy távgyaloglás is. Ezek a mozgások különösen a nagy mozgásigényű gyermekek számára lehet megfelelő. A labdajátékok fejlesztik a gyermek ügyességét, javítják a koordinációs és koncentrációs képességét is. Ez lehet röplabda, kézilabda vagy kosárlabda is. Csapatjáték révén, a társas játékformáknak köszönhetően a szocializációban is nagy szerepet játszanak.

Azok a gyerekek, akik nyugodtabb természetűek, higgadtabban állnak a dolgokhoz szeretni szokták a tollaslabdát vagy éppen a ping-pongot. A ping-pong javítja többek között az erőt, a rugalmasságot, a gyorsaságot, a vérkeringést és az állóképességet egyaránt. Mivel játék közben a játékosnak ki kell nyújtani karjait, lábait, hogy elérje és vissza tudja ütni a kis labdát, izmai rugalmasabbá válnak. Ez a sport állandó koncentrációt igényel, ez pedig serkenti az agyműködést. A ping-pongozás arról is gondoskodik, hogy a gyermek motoros képességei megfelelő ütemben tudjanak fejlődni. Szerencsére ez egy olyan mozgásforma, amit otthon is végezhetünk, csak egy pingpongasztalt kell beszerezni hozzá és már kezdődhet is a családi bajnokság!