Back to top

Milyen lesz a karácsonyi lockdown?

Publikálva: 2020, december 10 - 19:12
Az idei karácsonyi ünnepek alatt elkerülhetetlen a lockdown. Mint ismeretes, az újabb szigorításokat még a szerdai válságstáb utáni sajtótájékoztatón jelentették be. Ám nézzünk a részleteket!
Milyen lesz a karácsonyi lockdown?

Zárva lesznek a templomok? Lehet menni éjféli misére karácsonykor?

Az istentiszteleteket és miséket továbbra is megtarthatják, az ismert megszorítások szerint. Karácsonykor lehet éjféli misére is lehet menni. A tiszti főorvos azonban figyelmeztetett, hogy továbbra is be kell tartani a szigorú higiéniai előírásokat, és tartani kell az egymás közötti távolságot. A templomban egyszerre jelenlévők száma is korlátozott.

Mikor lesznek nyitva az iskolák?

December 21-től legalább három hétre minden iskola és óvoda bezár. Az iskolakezés dátuma (a legutóbbi rendelkezések szerint) január 11-lesz, de ezt az információt még pontosítja a kormány. Az iskolák a jelzőlámparendszer alapján működnek majd, az egészségügyi minisztérium szerint amelyik iskola megfelel a kritériumoknak, abban nem kell minden gyereket leteszteltetni, csak az alkalmazottakat.

Az alapiskolák felső tagozatainak a diákjai és a középiskolások is visszatérhetnek a szünet után az iskolapadokba?

Ha kedvező lesz a járványhelyzet az adott járásban, akkor igen.

Mi a helyzet az autóiskolásokkal?

Az autóiskolák december 11-től áttérnek távoktatásra.

Lesz-e lehetőség síelésre?

Igen, a síközpontok továbbra is nyitva lesznek, azonban szükséges a negatív antigén- vagy PCR-teszt, amely nem lehet 72 óránál régebbi. Ez a szabályozás a tíz év feletti gyerekekre is érvényes. A közlekedési miniszter, Andrej Doležal (Sme rodina) bejelentette a síközpontoknál tesztállomások lesznek elhelyezve. A miniszter legalább 250 ilyen tesztelőpontot szeretne felállítani. A büfék nyitva lesznek, de az italt, illetve az ételt csak azokon kívül lehet elfogyasztani. Be kell tartani a személyek közötti távolságot, illetve a higiéniai óvintézkedéseket, a szájmaszk viselete a szabadban is kötelező.

A karácsonyi ajándékok beszerzését az utolsó napokra hagytam. Lesz lehetőségem bevásárolni közvetlenül az ünnepek előtt?

December 21-től bezárnak az áruházak és csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó üzletek lesznek nyitva, tehát csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, gyógyszertárak, és a kisállatkereskedések. A higiénikusok korlátozni akarják az árukínálatokat is, hogy például ne lehessen az élelmiszerárukon kívül mást is eladni. Erről a Közegészségügyi Hivatal részletesebb információt tesz majd közzé.

Lesz-e korlátozás az áruházakban december 21-ig?

Igen. Az üzletek esetében továbbra is érvényes, miszerint 15 négyzetméter területtel kell számolni minden egyes vásárlóra. A feltétel nem vonatkozik a 14 év alatti gyermekekre.

Az üzletekben továbbra is megmarad az idősáv a nyugdíjasoknak?

Igen, továbbra is érvényes. Élelmiszerüzletbe, drogériába az időseknek 9.00–11.00 óra között van kijelölve idősáv.

Szilveszterre már lefoglaltam egy hétvégi házat a barátokkal. Elmehetek oda szilveszterezni?

Igen, a nyaralókat és a hétvégi házakat a tisztifőorvos, Ján Mikas elmondása szerint nem lehet ellenőrizni, ez azokra is a szállásokra érvényes, amelyek magánkézben vannak. A hotelekben azonban december 14-től szükséges a negatív koronavírus-teszt, amely nem lehet régebbi 72 óránál.

Hotelben szállok meg és egy wellnes hétvégére megyek. Igénybe vehetem a szaunázást?

Nem, a wellnes hotelek a szigorú korlátozások miatt zárva maradnak. A hotelek éttermeiben helyben nem fogyaszthatják el az ételt, azt magukkal kell vinniük. A hotelek és az egyéb szállodák esetében továbbra is érvényes a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt.

Pozsonyban, illetve nagyvárosban élek, az ünnepekre szeretnék vidékre utazni a rokonokhoz. Megtehetem?

Igen, a járáshatárok nem lesznek lezárva, azok között továbbra is átjárhatunk. A szigorítások minden járásban legalább három hétig lesznek érvényesek.

A szomszédos országokból meglátogathatnak minket a rokonok?

Ha a határokon nem lesznek további szigorítások, akkor igen, de csak negatív koronavírus-teszttel – amely nem régebbi 72 óránál – lehet átlépni a határt.

Mikor nyitnak ki az éttermek külső részei?

Leghamarabb január 11-től, ha az adott járásban javul a járványhelyzet.

A barátokkal elmehetek forralt borozni?

Az üzletek teraszai december 11-től zárva lesznek, de az ablakon keresztül ki lehet adni az ételt és az italt. Ján Mikas azonban nem javasolja, hogy az emberek látogassák a karácsonyi vásárokat, a szigorítások értelmében pedig továbbra is érvényes a hat fő feletti gyülekezés korlátozása.

Lesz karácsonyi vásár?

Ján Mikas azt javasolta az önkormányzatoknak, hogy a karácsonyi vásárokat és a hasonló rendezvényeket ne engedélyezzék. A tiszti főorvor arra inti az embereket, kerüljék a hasonló helyeket.

Mi a helyzet a színházakkal, megszűnnek az előadások?

Nem. A színházak és a mozik esetében a szabályok továbbra is érvényben maradnak, miszerint a nézők száma korlátozott, és csak minden második helyet lehet elfoglalni az előadóteremben. Továbbra is kötelező a szájmaszk viselete. Ételt és italt fogyasztani továbbra is tilos a termekben.

A cégek hogyan működnek majd a továbbiakban?

December 28-tól a nagy cégek alkalmazottait kötelezően le kell teszteltetni. Azokról a cégekről van szó, amelyekben több mint 500-an dolgoznak.

Az ünnepek alatt nyitva maradnak az edzőtermek?

Igen, az edzőtermek a megszokott üzemmódban működnek tovább. Egyszerre legfeljebb hat ember tartózkodhat a teremben.

ma7 / dennikn

Ezt már olvasta?

Cookies