Back to top

Mi a különbség a szokásos és a koronavírus okozta tüdőgyulladások között

Publikálva: 2021, január 27 - 07:33
Érdekes beszélgetést folytatott a minap Pavol Pobeha kassai tüdőgyógyász, egyetemi tanár a sajtó képviselőivel. Olyan tényekről mesélt, amelyek ma különösen aktuálisak: mi okozza általában a tüdőgyulladást, milyen különbségeket tapasztalnak a szokásos, illetve a koronavírus okozta tüdőgyulladások között.
Mi a különbség a szokásos és a koronavírus okozta tüdőgyulladások között

A tüdőgyulladásokat leegyszerűsítve két csoportba oszthatjuk: az eddig leginkább előforduló  baktériumok okozta tüdőgyulladásra, illetve a mostanság tapasztalt vírus okozta változatra.

Két tüdőgyulladás abban is különbözhet egymástól, hogy azt a beteg társaságban, munkában kapta el, vagy  kórházi tartózkodása idején.

Hogyan lehet a betegséget elkapni?

Nos, az fertőzésként terjed az emberek között, tehát fertőzött embertől kapható el. Előfordulhat azonban közvetett úton történő fertőzés is, amikor a fertőzést egy kevésbé rendben tartott klímaberendezés közvetíti. Sőt az sem ritka, hogy a baktérium egy ideje már az ember szervezetében van, de csak akkor támad, ha a gazdatest immunrendszere bármilyen okból legyengül.

Koronavírus esetén gyakran beszélünk kétoldali tüdőgyulladásról! Mit jelent ez?

A tüdő páros szerv. Ha csak az egyik oldala betegszik meg, a másik képes ellátni az életfunkcióit, ám ha mindkettő, az veszélyezhetetheti az illető életét, mert gond léphet fel a vérgázok, az oxigén és a széndioxid cseréjénél.

Milyen a lefolyása a bakteriális fertőzés eredményeként kialakult tüdőgyulladásnak, és milyen a koronavírus okozta betegségnek?

A bakteriális fertőzés eredményeként kialakuló tüdőgyulladás általában csak a tüdő egyik oldalát érinti, ritkábban mindkettőt. A beteg általában nincs életveszélyben, míg a koronavírus-fertőzés a tüdő mindkét oldalát érinti, és gyakran a paciensek az életükért küzdenek, hiszen a tüdő elveszíti a szervezet oxigénellátásának funkcióját.

Ha a gyulladás nagy felületet érint, akkor a tüdő megváltoztatja sűrűségét, nem lesz levegős. A betegnek nehéz a légzése, oxigénhiányban szenved. Erős a gyanúnk, hogy a röntgen- vagy CT-vizsgálatok során észlelt változások nemcsak a gyulladás jelei lehetnek, hanem érkárosodás és véralvadás is történik a tüdőben.

A cikk folytatását elolvashatják a Ma.sk portálon.

forrás: ma7.sk / Zsebik Ildikó

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies