Jelenlegi hely

A mi Erdélyünk – telt ház a Csallóközi néptáncegyüttes új műsorán

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, december 9 - 23:22 | Kultúra
Hatalmas érdeklődés övezte a Csallóközi Néptáncegyüttes új, feszes tempójú és nagyívű, A mi Erdélyünk címmel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében előadott műsorát december 9-én. A néptáncegyüttes fellépésére érkezők teljesen megtöltöttek a kultúrházat.
A mi Erdélyünk – telt ház a Csallóközi néptáncegyüttes új műsorán

Oláh Attila együttesvezető korábbi terve, miszerint évente mindig új műsorral fog jelentkezni a Csallóközi, eddig osztatlan sikert hozott: műsoraikat mindig telt házzal hálalta meg a közönség. 

A legutóbb is országos sikert arató – a „Tancuj, tancuj” szlovák országos koreográfia seregszemle döntőjében arany sávos minősítést szerző – Csallóközi néptáncegyüttes most bemutatott, A mi Erdélyünk címet viselő műsorán már két éve dolgoznak. A műsor az együttes 2016-os erdélyi turnéjának élményei alapján állt össze, de leginkább az együttesvezető, Oláh Attila erdélyi utazásainak, élményeinek, összegyűlt tapasztalatának a lenyomata. 

Az összeállítást prológus, „nyitókép” indította: Molnár Gita és Molnár Zsófia, az idei országos vers és prózamondó verseny éneket vers kategóriájának győztesei adták elő Zlatarits Anett – a Csallóközi táncosának – A mi Erdélyünk című versét, Morvai Csaba közreműködésével.

Ezt követően elsőként mezőkölpényi táncokat csodálhatott meg a közönség, amelyet a mezőkeszüi táncok, illetve ördöngösfüzesi ritka fogásolás, aztán moldvai táncok követtek. Ezután a Csallóközi erdélyi élményeit elevenítették fel képekben, majd bonchidai táncok kerültek a színpadra. A táncokat a Pósfa zenekar hatalmas ovációval kísért zenekari száma kötötte össze, majd befejezésül kalotaszegi táncokat láthatott a nagyérdemű. 

A műsort a Csallóközi állandó zenekara, a Pósfa kísérte – az együttes épp a napokban jutott maximális pontszámmal a Felszállott a páva című, a Duna Televízión nagy nézettséggel követett műsor 5. évadának középdöntőjébe. A csapat az esten tovább bővült, hiszen Szabó Mátyás hegedűn, Csepely Flóra kobzon működött közre, valamint köztük zenélt a kiváló dzsessz-zenész, szaxofonos, a Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész, Dresch Mihály is. 

A moldvai táncokat a Csallóközi számára Lőrinc Hortenzia koreográfus készítette elő. 

A nagy sikerű fellépés fő támogatói a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, a Szlovák Kormányhivatal Kisebbségi Főosztálya és a Bethlen Gábor Alap voltak.

Kapcsolódó képgaláriánkat itt tekinthetik meg.