Back to top

Menyhárt: Hangsúly a szakmaiságon

Publikálva: 2016, november 6 - 07:01
Széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményez a felvidéki magyarság körében a Magyar Közösség Pártja, amelynek első témája az oktatás lesz. A november 21-én Dunaszerdahelyen, a Városi Sportcsarnokban sorra kerülő fórumra felvidéki magyar politikai és civil szervezetek és magyar intézmények képviselőit hívták meg, illetve a tervek szerint a magyarok által lakott megyék és jelentősebb települések és történelmi egyházak is képviseltetik majd magukat rajta. A részletekről az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet kérdeztük.
Menyhárt: Hangsúly a szakmaiságon

Milyen céllal indul a magyar-magyar párbeszéd?

Ahogy azt már korábban is mondtuk: a cél az együttgondolkodás, amely reményeink szerint elvezet a közös cselekvéshez is. A Magyar Közösség Pártja kezdeményezi, de a hangsúly a szakmaiságon van. Bevezetőként hazai szakemberek nyújtanak szociológiai áttekintést nemzeti közösségünk jelenlegi állapotáról, a jelenlegi és várható demográfiai mozgásokról.

Kiket kívánnak bevonni a megbeszélésekbe?

Az érintettek a napokban már kézhez kapták a meghívót, a visszajelzések eddig pozitívak. A MKP megyei és a Híd parlamenti képviselőin, kormánytagjaink kívül meghívást kapott Simon Zsolt és Grendel Gábor parlamenti képviselő, valamint a két párt ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS és a Iuven is. A politikumon túl meghívtuk az országosan működő civil mozgalmakat, a Csemadokot, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét, a Kerekasztalt, a Diákhálózatot, a Cserkészszövetséget és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének, illetve a SZAKC képviselőit is. A Selye János Egyetem rektora és a nyitrai egyetem Közép-Európai Tanulmányok Kara dékánasszonya szintén kapott meghívót, ahogy a történelmi egyházak is. A tanácskozásra várjuk magyar nagykövetasszonyt is.

Milyen választ kaptak a Híd párttól?

A Híd megerősítette részvételét.

Mely témákat akarják megvitatni?

A november 21-ei tanácskozás fő témája az oktatás lesz. A magyar oktatási intézmények helyzete, jövője kulcsfontosságú nemzeti közösségünk számára. Amely településen megszűnik a magyar iskola, ott sokszorosára gyorsul az asszimiláció. Az iskolák nem „csak” a jövő generációját oktatják, hanem az adott közösség kulturális, szellemi és identitásbeli alapját is biztosítják.

A későbbiekben további találkozókat tervezünk, amelyek egy-egy témakört ölelnek fel. Mindenképpen használható eredményeket, előremutató kimeneteket szeretnénk, ezért a továbbiakban valószínűleg szűkebb körű, szakemberek alkotta munkacsoportokat hozunk létre.

Miért éppen Dunaszerdahely mellett döntöttek?

Részben praktikus, részben szimbolikus okokból. Olyan helyszínt kerestünk, ahol adottak a műszaki és infrastrukturális feltételek, hogy a több mint száz résztvevő méltó körülmények közt tudjon tárgyalni. Ugyanakkor Dunaszerdahely a felvidéki magyarság egyik erős bástyája is: úgy gondolom, méltó az esemény rangjához.

A rendezvény sajtónyilvános lesz, külső érdeklődők is passzív résztvevői lehetnek?

A rendezvény előtt és után természetesen szívesen tájékoztatjuk a sajtót, de maga a tárgyalás, érthető okokból, zártkörű lesz. Terveink szerint a rendezvény közösen elfogadott záródokumentuma tartalmazza majd az első találkozó hozadékait és eredményeit.

Ezt már olvasta?

Cookies