Back to top

Megkezdődött a Vámbéry Hét a dunaszerdahelyi gimnáziumban

Publikálva: 2019, november 12 - 09:19
Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét november 11-én az egyhetes programsorozat a Vámbéry Ármin Gimnáziumban Dunaszerdahelyen. Az elkövetkezendő napokban számos verseny, vetélkedő, előadás vár a diákokra és a november 15-én sorra kerülő nyitott napon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a tanítás és a tanulás folyamatába is.
Megkezdődött a Vámbéry Hét a dunaszerdahelyi gimnáziumban
Nagyon sokrétű programot állítottak össze a gimnázium pedagógusai a Vámbéry Hétre diákjaik számára. A sport, az idegen nyelvek, a magyar irodalom, a matematika és az informatika lesz a középpontban, de megszervezik a hagyományos GI-MIT TUD tehetségkutató versenyt is és számos érdekes témájú előadásra is sor kerül. A nagy múltú iskola aulájában gyűltek össze a november 11-i nyitóünnepségen a tanárok, a meghívott vendégek és természetesen a diákok, akik erre az alkalomra felkötötték a „vámbérys” nyakkendőjüket. Az intézmény új igazgatója, Valkai Anett megnyitó beszédében az iskola múltjáról és névadójáról, Vámbéry Árminról beszélt, akinek életét, munkásságát követendő példaként állította a mai gimnazisták elé. Kiemelte, hogy a tudományok és az idegen nyelvek elsajátítása mellett rendkívül fontos, hogy a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon és büszkén vállalja magyarságát. „A jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság”, mondta az igazgatónő.
 
A megjelent vendégek között jelen volt többek között Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Berényi József megyei alelnök, Menyhárt József, az MKP országos elnöke, Fekete Irén, a SzMPSz országos elnöke és Masszi János, a szövetség járási elnöke. Eljött a megnyitóra Szőköl István, a Módszertani-Pedagógiai Központ igazgatója és Lázok Attila, a Csemadok területi választmányának elnöke is, ahogyan Kovács Tibor, a gimnázium szülői szövetségének elnöke, valamint a megyei és városi képviselők és iskolaigazgatók. Berényi József, Menyhárt József és Hájos Zoltán is köszöntötte a gimnáziumot. Berényi példaértékűnek nevezte a pedagógusok és a diákok komoly hozzáállását az egyhetes konferenciához. Rámutatott, hogy a Vámbéry Ármin Gimnázium nagyon fontos szerepet tölt be nemcsak a régió, hanem a felvidéki magyarság életében is. „Az iskola számunkra, megyei képviselők számára, a város és az egész régió számára nagyon fontos, a küldetése rendkívül jelentős.” Hozzátette, abban, hogy ez így maradjon, elsősorban a pedagógusoknak, de a diákoknak is óriási szerepük van.
 
Menyhárt József, aki maga is a gimnázium diákja volt, beszédében felhívta a fiatalok figyelmét az együtt töltött négy év jelentőségére. „A virtuális világ mellett itt napi szinten együtt lehettek. Ez olyan idő, amit később nagyon fogtok értékelni, mert ez egy valós idő, amikor valódi emberekkel, társakkal, barátokkal, tanárokkal találkozhattok” - mondta. Hájos Zoltán is ebbe a gimnáziumba járt. Hallgatóságának felidézte volt osztályfőnöke szavait: „Mindig tudatosítsuk, akárhova is vet minket a sors, hogy mi a szlovákiai magyar értelmiségnek a képviselői leszünk. Munkánk során majd úgy tegyük a dolgunkat, hogy a közösség méltán legyen ránk büszke.” Kiemelte, hogy a pedagógusok nem csak a tudományra oktatnak, de emberségre is nevelnek. A lexikális tudáson túl meg kell tanulni szót érteni az emberekkel, közösségben dolgozni és a közösségért tenni, mondta a polgármester a diákoknak.
Forrás: ma7.sk/szk

Ezt már olvasta?

Cookies