Back to top

Megjelent Karaffa Attila: Felvidéki szemmel c. könyve

Publikálva: 2020, március 24 - 09:49
A Pázmaneum Társulás kiadásában jelent meg a szerző fotóit és írásait tartalmazó kötete.
Megjelent Karaffa Attila: Felvidéki szemmel c. könyve

»A kedves Olvasó Karaffa Attila első önálló kötetét tartja kezében, amely az azonos című fotókiállítás alkotásain keresztül mutatja be az amatőr fényképész munkásságát. Sőt, annál jóval többet. A felvidéki alkotó ugyanis negyvenedik születésnapján megjelent kötetében negyven olyan képet nyújt át érdeklődőknek, amely nem csupán róla, hanem a 21.század kezdetének felvidéki mindennapjairól is mesél a fények játékán túl is. A képek mellett ugyanis Attila megjelent publicisztikáinak egy-egy szelete gazdagítja a könyvet.

Olyan gondolatok, amelyek az elmúlt két évtizedünk fontos pillanataira is rávilágítanak, mert a kisebbségi lét különleges, fájdalmas és felemelő pillanatokkal teli. Sokan azt mondják, a filmtekercsek korában jobban odafigyelt a fotós a pillanatokra, a részletekre mielőtt a kioldás megtörtént, míg a digitalizáció ebben a művészeti ágban is változásokat hozott, miközben a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően sokkal egyszerűbbé vált a fotózás. Közben a folyamatos információáradatban a kép jelentősége is csökkent. És mégis, még mindig megérint bennünket a fény és a fényképész közös alkotása.

Attila maga megjegyzi, csak kedvtelésből kezdett el fényképezni, de hamar felismerte, a képek üzenetének ereje van. A kép által mások is részesei lehetnek ugyanis a bennünket körülvevő eseményeknek, pillanatoknak és kihívásoknak, ahogy ennek a könyvnek köszönhetően is.

Karaffa Attila alkotásai olyan fénnyel írt rajzok, amelyek majd rólunk is őszintén mesélnek az utókornak. A felvidéki magyarról, akitől még sokszor azt is elvennék, hogy magát felvidékinek nevezze. Arról a polgárról, aki igyekszik a változó világban is megmaradni magyarnak és a mindennapjaiban is tenni azért, hogy Dunaszerdahely, Csallóköz vagy a többi csodás felvidéki tájakon ne tűnjön el a magyar nyelv.

Nem szeretnénk csupán emlékek lenni. Hiszen már Márai Sándor is évtizedekkel ezelőtt leírta: „Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek. A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges hozzá, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot.”

Azóta a fémlemezek átalakultak, chipekről és bájtokról beszélünk, de tudjuk, hogy a kassai polgár gondolatai többről mesélnek, mint néhány eltűnő fénykép. A 21. századi csallóközi alkotó pedig a magyar kultúra nagyjainak tanítását megtartva mesél képen és szövegben, hogy tudjuk, felvidéki szemmel is van jövőnk.« (Rajkovics Péter)

A könyv megrendelhető a Pázmaneum Társulás elérhetőségein. Ára: 8,- euró.

Puhatáblás, 15×15 cm, 88 oldal, krétapapíron.

Ezt már olvasta?

Címkék: Karaffa Attila
Cookies