Back to top

Mától megváltoznak a járványügyi szabályok

Publikálva: 2021, december 17 - 07:57
December 17-től újra módosulnak a járványügyi szabályok.
Mától megváltoznak a járványügyi szabályok

A legfontosabb változtatást Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelentette be a keddi kormányülést követően. 

December 17-től a kijárási korlátozások csak este nyolctól hajnali 5-ig maradnak érvényben.

A tárcavezető a döntést a nappali órákra vonatkozó kijárási korlátozások alóli kivételek nagy számával magyarázta. Az éjszakai órákban továbbra is csak munkába lehet menni, vagy a halaszthatatlan bevásárlásokat intézni. Kivételt képez az orvoslátogatás, a hozzátartozó gondozása, háziállat sétáltatása és például a külföldi utazás is.

Lengvarský álláspontja szerint ezzel lehetővé válik, hogy a családok a karácsonyi időszakban személyesen is találkozhassanak egymással. 

A helyzet azonban úgy tűnik, mégsem ennyire egyértelmű. Továbbra is érvényben maradt az a szabályozás, ami megtiltja hatnál több személy gyülekezését, ha nem egy háztartásban élnek. 

Roman Mikulec belügyminiszter a keddi kormányülésen arról beszélt, a hatóságok szigorúan betartják a veszélyhelyzetre vonatkozó előírásokat. Mikulec szavait annál inkább sem vehetjük félvállról, mert a hatóságok a nővérek és mentősök szerdai parlament előtti tüntetését követően a gyülekezési jog említett korlátozásának megsértésére hivatkozva vettek őrizetbe többeket, köztük a Szlovákiai Mentősök Kamarájának elnökét, František Majerskýt. Hasonló indokkal vették őrizetbe egy rövid időre, és gyanúsították meg felbujtással a tüntetést szervező Smer-SD elnökét, Robert Ficót.

A kormány keddi döntése alapján OP-rezsimben kinyithat az "összes emberi testre" vonatkozó szolgáltatás, műkörmösök, kozmetikusok, szoláriumok és masszőrök is várhatják a vendégeiket.

December 17-én, pénteken megnyílhatnak a múzeumok, galériák, kiállítótermek és a könyvtárak is, de csak olyan látogatókat fogadhatnak, akik beoltatták magukat a COVID-19 ellen, illetve átestek a betegségen. A múzeumok, galériák és kiállítótermek esetében kizárólag az egyéni tárlatvezetés megengedett, 25 négyzetméterre legfeljebb egy látogató juthat. A felsorolt intézmények 5:00 és 20:00 között lehetnek nyitva, amikor nincs érvényben kijárási tilalom.

Az elfogadott rendelkezések visszavonásig, de legkésőbb január 9-ig érvényesek.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies